Nazilli’de 'iş Sağlığı ve Güvenliği'Semineri Düzenlendi

Nazilli Ticaret Odası, üyelerini "İş Güvenliği ve İş Sağlığı Yasası" hakkında bilgilendirdi.

Nazilli’de 'iş Sağlığı ve Güvenliği'Semineri Düzenlendi

1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe giren ve iş yerlerinde en az 1 işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerini yakından ilgilendiren yeni ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ konusunda Nazilli Ticaret Odası üyelerine verilen seminer ile hem yeni İş Güvenliği ve İş Sağlığı yasası hakkında hem de zorunlu işveren sigortası dışındaki sigortalar hakkında da bilgilendirilmesi sağlandı. Nazilli Belediyesi Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro salonunda düzenlenen seminere İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında bilgilendirme yapmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) İş Müfettişi Mehmet Erol ile işveren yükümlülüklerini azaltan sigorta çeşitleri hakkında bilgi vermek için AIG Sigorta Temsilcileri Banu Çetin ve Murat Özlü konuşmacı olarak katıldı.

Yürürlüğe giren yeni kanunla birlikte işletmeler, çok ciddi sorumluluk altına girmekle birlikte; bu sorumluluğu yerine getirmeyen işletmeleri de çok ağır cezalar beklemektedir diyerek açılış konuşmasında başlayan Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan; “1 Ocak 2014’ten itibaren yürürlüğe giren iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasa ile birlikte daha önce 50’den fazla çalışanı olan işletmeler için zorunlu olan kanun, bu tarihten itibaren en az 1 çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işletmeleri de kapsayacaktır. Kanunun kapsamının önemli derecede genişlemesi ile kanun kapsamındaki işletmeler, aradıkları bilgiye eksiksiz ulaşmakta zorlanmakta ve ortada ciddi bir bilgi kirliliği oluşmaktadır. Bilgi kirliliğinin en önemli sebebi, işletmelerin tehlike sınıflarını bilmemesinden kaynaklanmaktadır. Yükümlülüklerimizi ve sorumluluklarımızı tespit edebilmemiz için işverenlerimizin tehlike sınıflarını bir an önce tespit etmeleri ve tehlike sınıflarının gerekliliklerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Bizler, işverenler olarak ne kadar önlemlerimizi alırsak alalım, işyerlerimizde zaman zaman iş kazaları meydana gelmekte ve bu kazalar sonucunda insanlar uzuvlarını ya da hayatlarını kaybedebilmektedirler. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması hepimizin ortak temennisi olsa da; yaşandığı zaman hem çalışanlarımızın hem de bizlerin maddi ve manevi yükümlülüklerini azaltacak sigorta mekanizmalarını da öğrenmemiz ve gerekli ise bu sistemleri de kullanmamız menfaatimize olacaktır. Örneğin; doğru hazırlanmış bir ferdi kaza sigortası poliçesi ile meydana gelen iş kazalarından dolayı yaralanan ya da hayatını kaybeden çalışanımızın tazminatlarının önemli bir kısmı, sigorta poliçeleri tarafından karşılanabilmektedir. Kanaatimce yeni yasa ile birlikte tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflardaki işletmelerin çalışanlarını zorunlu sigorta sisteminin dışında uygun bir sigorta sistemine dahil etmeleri, ağır yaptırımlardan işverenlerimizin kurtulmalarına olanak sağlayacaktır” dedi.

ODA ÜYELERİNİ UYARDI
Zorunlu sigortalardan başka işverenlerin yapabilecekleri sigortalar hakkında bilgiler verilen seminerde, işverenlerin çalışanları için ödemek zorunda oldukları SGK prim ödemeleri dışında yeni yasadaki ağır işveren yükümlülükler ile ferdi kaza sigortaları, 3. şahıs sorumluluk sigortaları gibi sigorta çeşitlerini de gündeme getirdiğini dile getiren Yönetim Kurulu Üyesi Akın Döken; “Yeni yürürlüğe giren iş sağlığı ve güvenliği yasası, işverenlerimize olası bir iş kazası durumunda çok ağır maddi yükümlülükler yüklemektedir. Sigorta bir güvencedir. Öncelikle üyelerimiz, yasanın zorunlu kıldığı gereklilikleri yerine getirmeli, gerekli eğitimleri almalı ve eğitimler sonucunda işletmeleri için gerekli önlemleri almalıdırlar. Yani çalışanlarını ve çalışma ortamlarını en az kazaya sebebiyet verecek hale getirdikten sonra işverenler, istenmedik bir kazanın oluşması durumunda sigortalama yaptırabilirler. Sigorta poliçeleri içerik ve çeşit açısından birçok farklılıklar içermektedir. Bu yüzden üyelerimize tavsiyemiz, poliçelerini güvendikleri bir acenteden düzenletmeleri ve poliçelerin kendilerine sağladığı hak ve muafiyetler hakkında muhakkak bilgi sahibi olmalarıdır. Seminerimize katılamayan üyelerimize de ‘Ferdi Kaza Sigortaları’,‘3. Şahıs Sorumluluk Sigortaları’ ve ‘Meslek Sigortaları’ gibi işverenler için son derece önem arz eden sigorta türlerini araştırmalarını tavsiye ederiz" ifadeleri kullandı.

Yaklaşık 3 saat süren seminer geniş bir katılımla gerçekleştirilirken, etkinlik sonunda Yönetim Kurulu Başkan Nuri Arslan ve üyeleri konuşmacılara birer teşekkür plaketi verildi.

Kaynak: İHA