Gediz’de Sigorta Prim Borcu Yüzünden Sgk İle Mahkemelik Olan Kömür İşçileri Sendikaya Sığındı
Kütahya’nın Gediz ilçesinde, aldıkları ücretlerle geçinemeyen ve sigorta prim borcu yüzünden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile mahkemelik olan kömür işçileri, kurtuluşu sendikaya üye olmakta buldular.
Gökler Linyit Kömürü Havzası'nda çalışan 400 maden işçisinden 300’ü Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şubesi'ne üye olmak için kayıt yaptırdı.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şubesine kayıt olmak isteyen 300 kömür madeni yeraltı işçisi, ilk önce E-Devlet şifresi elde etmek için PTT Gediz Şube Müdürlüğü önünde toplanarak uzun bir kuyruk oluşturdu.
Daha sonra Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şube Başkanı Ahmet Yılmaz ile birlikte bir internet kafeye giden işçiler, sendikaya üye olmak için burada da sıraya girerek kuyrukta beklediler.
Çağdaş işçi haklarına sahip olabilmek için sendikalı olmak istediklerini belirten maden yeraltı işçilerinden Lokman Ergün, 990 lira olan maaşlarına bu yılın ilk altı ayı için yüzde 2, ikinci altı ayı için de yüzde 2 zam yapıldığını ve toplamda bin 100 liraya ancak ulaşabilen bu parayla geçinemediklerini söyledi.
Daha iyi şartlarda çalışabilmek için sendikaya üye olmaya karar verdiklerini ifade eden Lokman Ergün, şu şekilde konuştu:
Bizim istemiş olduğumuz zam verilmedi. Daha sonra arkadaşlar bizim hakkımızı en iyi sendika savunur, biz sendikaya kayıt olalım dediler. Bizde sendikanın başkanını bulup getirdik. Kendimizi sendikalı yapmak için iki gündür mücadele veriyoruz.
3-4 şirketten yaklaşık 400 işçi bu eyleme katıldı.
Postaneden e-devlet şifremizi aldık. Şu an internet kafeye girip herkes Maden-İş Sendikası üyesi olacak.”
Prim borcu yüzünden SGK ile mahkemelik olan İşçilerden Hasan Batı da, 2007-2009 yılları arasında Cihan Madencilik Şirketinde sahte evrak düzenlenerek kendilerinin başka bir işyerinde çalışmış gösterildiklerini iddia ederek, “18 seneden beri madenlerde yer altında çalışıyorum. Üç beş kişi toplanıp ocak açıyorlar. Sahte şirket üzerinden bizi sigortaya bildirmişler. Bize bu yüzden SGK dava açıyor, sahtekarlık, dolandırıcılıktan dolayı. Halbuki yeraltında çalışan işçiyiz biz, sahte evrak düzenlemeden ne anlarız. Şu an kişi başına 2’şer bin 3’er bin lira ceza geldi. Mahkememiz hala sürüyor. Kişi başına 2 bin-3 bin lira avukatlık ücreti isteniyor bizden. Bin lira ile evin ihtiyacını mı karşılayalım, avukat parası mı ödeyelim. Bize sendika gibi kurum olmadığı sürece sahip çıkan yok. Bunu bütün devlet büyüklerimizin duymasını istedik.”
Mağdur işçilerden Mustafa Karadağ, “Biz Cihan Madenciliğe giriş yaptık. Sigortalarımız, yevmiyelerimiz kaçak ocak olan Antimon Madencilikten gösterilmiş. Biz bu durumda hastanede bakıldık. Hastanedeki ilaç ve tedavi bedelleri bize ceza olarak geri geldi. Biz primimizin sigortamızın nereden yattığını bilemeyiz. Bunu işveren bilir sadece sigortanın nereden yattığına. Kaçak ocak üzerinden yatırmışlar sigortalarımıza. Şimdi bu kadar arkadaş mağdur durumdayız. Şu an mahkemelik olduk. SGK bizi dolandırıcı olarak göstermiş. Madem ben dolandırıcıyım bana niçin ilaç verdin. Hiç senin müdürün, müfettişin yok muydu. Gelip niye incelemedin bunları.
İşçi Lokman Ertaş, “iki yıl prim yatmadığı halde neden bakım yapıldı. Bence burada sigorta suçlu yani.
İşçi Ahmet Acar, “mahkemelerde hala sonuç yok, hala gelip gidiyoruz.
İşçi Uğur Aykan, kendisinin de aynı durumdan mağdur edildiğini ifade ederek, “Cihan Madencilikte hiç çalışmadım, Günay Madencilikte çalıştım. Günay Madencilikte çalıştığım halde sigortamı sahte şirket üzerinden göstermişler. O kadar müfettiş geliyor hiç bunları ele almıyorlar. Yetkililerden gereğinin yapılmasını rica ediyorum” dedi.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şube Başkanı Ahmet Yılmaz ise:
“Buradaki şirketlerde mağdur olan işçi arkadaşlarım beni aradılar. Mağdur olduklarını ve kendilerine sahip çıkılması için sendikaya üye olmak istediklerini söylediler. Bizde üye olmak istiyorsanız postaneden E-Devlet şifresi alarak bize gelin dedik. Bize başvuranların üyeliklerini tamamladık ve halen gelenler olursa yapmaya devam edeceğiz. Çalışan arkadaşlarımızın hak ve menfaatlerini korumak adına her türlü şekilde mücadele etmeye devam edeceğim.
Özel sektörde her iş kolundan mağdur olan işçilerimiz mutlaka bir sendikayı arayıp üye olsunlar. Bu işçilerin kendileri, eşi, çocukları ve memleket için hayırlı olur. Bu kölelik sistemine inşallah bundan sonra son diyorum.
Şu ana kadar Gediz’in Gökler Kömür havzasında çalışan 400 işçiden 300’ünü üye olarak kayıt yaptık. Türkiye Maden İşçileri Sendikası yönetmeliğine göre Gediz bölgesinde Toplu İş Sözleşme Yetki Sayısına ulaştık ve önümüzdeki günlerde üye sayısının daha da artmasını bekliyoruz. Son yapılan kayıtlarla şubemizin toplam üye sayısı bin 600’ü aşmış bulunmaktadır” dedi.