Migrene Botokslu Çözüm

Bugüne kadar estetikle özdeşleşen botoks artık migren hastalarına şifa oluyor.

Migrene Botokslu Çözüm
Migreni ayda 10-15 kez tekrarlayan hastalara en iyi tedavi yöntemi olarak botoks öneriliyor. Botoks bir kez uygulandığında dahi etkisi 4 ay sürüyor; migren ağrısının şiddetinde ve tekrarlama sıklığında önemli iyileşme sağlıyor.
Ağrı kesicilerin çözüm olmaktan çıktığı noktada migren hastalarının imdadına botoks yetişiyor. Bugüne kadar yaygın olarak estetik amaçlı kullanılan botoks, migren ağrıları üzerinde de önemli bir etkiye sahip. 2010 yılında Amerika’da FDA, 2011 yılından da ülkemizde Sağlık Bakanlığı onayı alan botoks migren hastalarının hayatına girdi.

Şifa Üniversitesi Nöroloji Uzmanlarından Doç. Dr. Sultan Tarlacı, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Migren hastalarında ağrının şiddetine ve tekrarlama sıklığına bağlı olarak farklı tedavi seçenekleri tercih ettiklerini belirten Tarlacı, ayda 10 ila 15 kez migren ağrısı çeken kişilere botoks uyguladıklarını kaydetti.

Tarlacı, migren için öncelikle koruyucu ilaçlar olduğunu belirterek şunları söyledi: "Hastaların bunları kullanmasını öneriyoruz. Ancak, bu ilaçların bazı yan etkileri bulunuyor. Ağız kuruluğu, dikkat eksikliği, kilo artışı, uyku hali, tansiyon düşmesi gibi. Dolayısıyla bu yan etkilerinden dolayı her hastaya bu ilaçları veremiyoruz. Örneğin şeker ve tansiyon hastalarında bu ilaçları kullanamıyoruz o zaman yan etkisi olmayan botoksu kullanıyoruz. Gebelik planlayan hastalar dışında hemen hemen her migren hastasına botoks uygulanabilir. Örneğin kişi öğretmen, pilot, polis ya da aktif çalışan bir insansa, botoksu tercih ediyoruz. Çünkü uyuşukluk yapmıyor, dikkat eksikliği yapmıyor. Hastanın kafasının 30-40 değişik noktasına iğne yapıyoruz ve botoks genellikle iki hafta sonra etkisini göstermeye başlıyor. 4 ay sonra botoksu tekrar etmek gerekiyor ta ki ağrıları ayda 2-3’e düşene ya da kesilene kadar. Botoks uygulaması tekrarlandıkça hastanın ağrı sayıları azalıyor.”

MİGRENİ NASIL TANIYACAKSINIZ?
Migrenin ataklarla seyreden bir hastalık olduğunu belirten Doç.Dr. Tarlacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Migren genellikle 15- 35 yaş arası başlar, kadınlarda daha sık izlenir. Şiddetli ve genellikle tek taraflı zonklayıcı bir ağrı olur. Genelde tanıyı koymak için bu ağrının 4 saatten uzun sürmesi lazım. Beraberinde ışık ve ses rahatsızlığı, bulantı, kusma belirtilerinden ikisinden birisi olur. Günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek şiddete bir ağrıdır. Hasta ya yatağa düşer ya işini bırakır ya iş performansı bozulur. En önemli özelliği de fiziksel aktivite ile şiddeti artar. Yani hasta ağrısı varken yürüdüğünde ya da merdiven çıktığında zonklama artar. Bu belirtiler varsa ve kişi geçmişte de 4 kere atak yaşamışsa bu migrendir. Bazen haberci belirtiler olur. Hasta uçuşan parlak ışılar, kırık çizgiler, dönen yarım hilaller, floransan uçuşmaları gibi şeyler görür. Hastanın bunu gördüğü tarafın karşı tarafında baş ağrısı başlar. Bazen de içinden su akan bir camın arkasından bakıyormuş gibi hissederler.”

SADECE UZMAN HEKİM UYGULAMALI
Botoksun migren tedavisinde de kullanıldığının keşfedilmesi ile birçok plastik cerrahın ya da estetikçinin migren tedavisine yöneldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Sultan Tarlacı, sözlerine şöyle devam etti: “Birçok plastik cerrah estetik yaparken ‘migren, baş ağrısı var bir de ona yapalım’ diyerek, uygulama yapıyor. Bu etik değil, doğru da değil. Sonra bir bakıyorsun, botoksun yanlış uygulanmasından dolayı hastanın göz kapağı düşmüş. Hekimlerin daha etik davranması lazım. Botoksun en tehlikeli yan etkisi yutma bozukluğudur. Yutma ciddi bir şekilde bozulursa hasta 3 ay boyunca tüple burnundan beslenmek zorunda kalabilir. Çünkü botoksun etkisi ancak üç ayda kayboluyor.”

MİGREN VE BOTOKSLA İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
Doç.Dr. Tarlacı, migren konusunda şu bilgileri verdi: "Migren yaşam boyu tekrar eder
Kadınlardan menopozdan sonra yüzde 80-90 kaybolur
Kadınların ortalama yüzde 18’inde migren görülür
Bu oran erkeklerde yüzde 7’dir
Birçok insan migren olduğunu bilmeden yaşar
Migren hastasının aylık 6-8 tane kadar ağrı kesici içme hakkı var
Fazlası bir süre sonra ağrı kesici eksikliğine bağlı baş ağrısına neden olur
Migren, beyne giden şahdamarının büzüşmesi ve aşırı gevşemesi sonucu olan bir ağrıdır
Migrenin genetik tarafı var, doğrudan anne babadan çocuğa geçmiyor ama birinci derece akrabalarda olma olasılığı yüzde 70
Akupunktur ve bazı elektrikli cihazlar tedavide kullanılıyor
Botoks seansı 20 dakika sürüyor ardından hasta evine ya da işine dönüyor
Botoks seansları 4 ayda bir tekrarlanıyor
Botoks çocukluk çağı felçlerinde de kullanılıyor
Gece diş sıkmaları çok şiddetli olan ve bu nedenle baş ağrısı çekenler için de botoks iyi bir seçenek
Koltuk altı ve avuç içi terlemeyi kesmede kullanılıyor
İstemsiz hareketler ve yüzdeki seğirmelerde de botoks bir tedavi seçeneğidir."
Kaynak: İHA