Beydağ Barajı’nda Doluluk Oranı Yüzde 40

Küçük Menderes tarımına hayat verecek Beydağ Barajı’ndaki su miktarının alınan son verilere göre 102 milyon metreküp civarında olduğu bildirildi.

Toplam su kapasitesi 250 milyon metreküp olan Beydağ Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 40 civarında seyrediyor.
Haziran ayında nehir yatağına tarımsal sulama amaçlı su salınmasından önce 135 milyon metreküp su barındıran Beydağ Barajı’ndan bu yıl yağış miktarının da az olması nedeniyle bu yaz su bırakılmaması gerektiğini ifade eden Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, mevsimin son derece kurak geçtiğine dikkati çekti.

Kaptan yaptığı açıklamada, “Geçen yıl su miktarı 135 milyon metreküpe ulaşmışken su salındı. Bir yandan da 1000 hektarlık alanda sulama faaliyetine başlamıştık. Bu yıl havaların durumu ortada. Kışın ortasında hava sıcaklıkları oldukça yüksek, yağış miktarı da son derece düşük. 135 milyon metreküpten 100 milyon metreküp civarına gerileyen su miktarı, yağışların azalması nedeniyle artmıyor.

Kurak geçen mevsim nedeniyle sulama alanının da ikinci etap olarak büyüyeceği düşünüldüğünde şimdiden tedbirli hareket etmenin faydası var. Suyun değeri daha da artmış durumda. Geçen yıl bahar mevsiminde gelen yağışlarla Beydağ Barajı beslenmişti. Bu yıl da Şubat ayı sonrasında yağış miktarının artmasını temenni ediyoruz. Kurak mevsim böyle giderse su miktarının geçen yılki 135 milyon metreküp rakamını yakalaması imkansız. Suyun israfına kesinlikle razı olamayız. Suyun Küçük Menderes sulama projesi çerçevesinde önceden rasyonel şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Sulamanın etkin şekilde yapılması için şimdiden bu önemli konuya dikkat çekmek gerekiyor.

DSİ’nin kapalı sistem sulamanın da başladığını göz önüne alarak bu yıl artık nehir yatağına su bırakmayacağına inanıyorum. Ayrıca nehir yatağında yıllardır ihtiyaç duyulan, son derece önemli bir ıslah çalışması var. Islah ve taş kaplama çalışmaları yılsonuna kadar sürecek. Bu çalışmaların sekteye uğramaması adına da nehir yatağına su salınmaması da gerekiyor. Yaptığımız ziyaretlerde üreticilerimizin bu konuyla ilgili kaygılarını da görüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA