'Beyaz Baston' İle 16 Yıl Sonra Sokaklarda Özgürce Gezebilecek

Burhaniye ilçesinde yaşayan, yaklaşık 16 yıl önce görme yetisini kaybeden ve şimdiye kadar yakınlarının kollarına girerek sokağa çıkabilen Özer Kocabaş (37), Adil Sosyal Tüm Engelliler Dostları (ASTED) Genel Koordinatörü Namık Tuncel'den beyaz baston kullanma eğitimi almaya başladı. Kocabaş, beyaz bastonu kullanabildiğinde yardıma ihtiyaç duymadan evinden dışarı çıkıp dolaşabilecek.

Kocabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 yıl önce geçirdiği kaza sonucu görme yetisini kaybettiğini söyledi.

Engelli kaldığı günden bu yana hiç beyaz baston kullanmadığını ve hayatını yakınlarının desteğiyle sürdürdüğünü dile getiren Kocabaş, "Yaşadığım talihsiz olaydan 3 yıl sonra evlendim. 12 yıl evli kaldım ve boşandım. Bu evlilikten bir kızım var. Yıllarca eski eşimin desteğiyle son dönemlerde ise 10 yaşındaki kızım ve annemin yardımlarıyla ihtiyaçlarımı karşıladım" dedi.

Yakınlarının kollarına girerek nadiren sokağa çıkabildiğini anlatan Kocabaş, kalan zamanını evinde geçirmek zorunda kaldığını ifade etti.

Bir süre önce kendisi gibi görme engelli Namık Tuncel ile tanıştığını ve yaşadığı zorlukları anlattığını belirten Kocabaş, "Ondan beyaz baston dersi almaya başladım. 16 yıl sonra yalnız dışarı çıkabilecek olmanın heyecanını yaşıyorum. Güncel hayatta bazı işlerimi kendi başıma halledebileceğim. Aslında o, beyaz bastondan çok görme engelli hayatını öğretiyor. 16 yıl önce geçirdiğim kazayla hayatım değişmişti, şimdi de beyaz bastonla değişecek" ifadesini kullandı.
- "Engellilerin eğitimi çok önemli"
Tuncel ise Kocabaş'ın içine kapanık bir ruh haline sahip olduğunu ancak bu sorunu beraber aşacaklarına inandığını bildirdi.
Onun, yıllar içinde öz güvenini kaybettiğini vurgulayan Tuncel, şunları kaydetti:
"Psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor. İçindeki korkuyu yenmesi lazım. Aslında beyaz baston kullanmayı öğrenmeye başladıktan sonra bu korku biraz azaldı. Ona, önüne çıkan engelleri nasıl aşması ve çevredeki seslere göre neler yapması gerektiğine yönelik teknik bilgiler veriyorum. Ayvalık'ta bize her daim gönüllü destek veren psikolog arkadaşımız Dilruba hanımın da katkılarıyla görme engelli dostumuzun, sorunlarından kurtulacağına inanıyorum."
Ayvalık Devlet Hastanesinde görevli Psikolog Hekim Dilruba Erden de büyük kentlerde yaşayan engellilerin, kırsalda ikamet edenlere göre daha şanslı olduğunu dile getirdi.
Büyük kentlerdeki derneklerin, engellilere eğitimler verdiğine işaret eden Erden, "Engellilerin eğitimi çok önemli. Engellilerin yanı sıra çok ciddi psikolojik erozyona uğrayan ailelerinin de yardım alması büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA