'Bankalardan Dosya Masraflarınızı Geri Alın”
Samsun Ticaret İl Müdür Vekili Mustafa Kocaman, tüketicilerin geriye dönük 10 yıl içersinde bankalardan çektikleri kredilerin dosya masraflarını geri alabileceklerini söyledi.
Hakem heyetlerine en çok bankalardan çekilen kredilerle ilgili vatandaşlardan alınan dosya masrafı şikayetleri geldiğini belirten Ticaret İl Müdür Vekili Mustafa Kocaman, “Dosya masraflarının geri alınması ile ilgili tüketicilerin izleyeceği yol, tüketicilerimiz eğer dosya masraflarıyla ilgili elinde bir makbuz veya doküman varsa bankadan gidip tekrar dosya masrafı dokümanı almasına gerek yok. Eğer dosya masraflarıyla ilgili elinde bir makbuz veya belgesi yoksa kredi çekmiş olduğu bankaya gidecek dosya masraflarının kesintisiyle ilgili belgeyi alacaklar. Makbuzu aldıktan sonra kredi çektiği bankanın genel müdürlüğüne dilekçe ile mağduriyetinin giderilmesini talep edecek. Tüketici dilekçeyi 2 nüsha olarak hazırlayacak. Bir tanesi bankanın genel müdürlüğüne gönderecek, diğerini de saklayacak. Bu müracaatını iadeli taahhütlü şekilde yapacak. 15-20 günlük bir süre içersinde kendisine bir cevap gelmiş ise o belge ile gelmemiş ise müracaat ettiği ve kendisinde kalan dilekçenin sureti ve iadeli taahhütlü kartı ile birlikte ikamet ettiği ilçedeki kaymakamlıkta kurulu bulunan tüketici hakem heyeti başkanlığına gidecek ve başvurusunu yapacak” dedi.
Borçlar Kanunu’na göre tüketicilerin dosya masraflarını 10 yıl geriye dönük isteyebileceklerini belirten Kocaman, “4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 22’nci maddesinin 5. ve 6. fıkralarındaki tüketici sorunları hakem heyetlerinin kararlarının bağlayıcı olacağına ilişkin üst veya tüketici mahkemelerinde delil olacağına ilişkin alt parasal sınır bin 272 TL’dir. Dosya masrafı ile ilgili meblağ bu sınırlar içersinde ise tüketici hakem heyetinin vermiş olduğu karar ile parasını alabilir. Eğer banka bu parayı ödemiyor ise, vatandaşlar icraya müracaat edip parasını alabilir. Tüketicinin alacağı para bin 272 TL’nin üzerinde ise bu karara karşı taraf uymadığı takdirde tüketici tekrardan tüketici mahkemesine gitmesi gerekiyor. Tüketiciler bankalardan dosya masraflarını içeren belge istediklerinde bankalar bu dosya masrafları ile ilgili belgeyi vermek için tüketicilerden tekrar para isteyebilirler. Tüketiciler itiraz etmesin bankanın istediği parayı versin. Fakat para verirken de verdiklerine dair makbuz alsınlar. Daha sonra dosya masraflarını geri alan tüketiciler bankadan istedikleri dosya masrafı belgesine karşılık bankaların aldığı paralarını da geri alırlar” diye konuştu.