Bm İnsan Hakları Konseyi'nde Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar Ele Alındı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olaylarının sonlandırılması için ülke çapında güçlü ve somut adımlar atılması gerektiğini bildirdi.

BM İnsan Hakları Konseyi, 36 üye ülke ve Türkiye'nin de aralarında olduğu 43 gözlemci ülkenin talebiyle Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki insani durumu ele almak için özel oturum düzenledi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Pillay, oturumda yaptığı konuşmada, ülkedeki terörist grupların sivillere yönelik kötü muamele, idam, cinsel şiddet ve saldırılarının altını çizerek, ülkede artan etnik ve dini değişimlere dikkati çekti.
Çocukların anti-Balaka ve eski Seleka grupları tarafından savaşmaya zorlanmasının tedirgin edici olduğunu belirten Pillay, BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) bu konunun özellikle üzerinde durduğunu kaydetti.

Ülkedeki insani durumun en önemli konu olmaya devam ettiğini vurgulayan Pillay, 7 ocak itibarıyla ülke genelinde 935 bin kişinin ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldığını ifade etti.

Şiddetin yoğunlaştığı 5-6 Aralık 2013 tarihleri arasındaki sadece iki gün içinde bin insanın öldürüldüğünü belirten Pillay, "Ülkedeki şiddet olaylarının sonlandırılması için ülke çapında güçlü ve somut adımlar atılması gerekli" dedi.

-"Endişe duyuyoruz"-
Türk delegasyonu adına konuşan Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdinde Daimi Temsilciliği Birinci Müsteşarı Yaprak Alp ise BM İnsan Hakları Konseyi Afrika Grubu'na oturumun düzenlenmesine öncülük ettikleri için teşekkür ederek, "Orta Afika Cumhuriyeti'nde kötüye giden güvenlik ve insani durumdan dolayı endişe duyuyoruz" dedi.

Ülkedeki tüm tarafları şiddetin ve insan hakları ihllalerini durdurmaya çağıran Alp, ülkede etnik ve dini gerilimden kaçınılması gerektiğine işaret etti. Türkiye'nin Orta Afrika Cumhuriyeti halkına güçlü desteğine devam edeceğini bildiren Alp, Türkiye'nin insani yardım faaliyetleri yürüten uluslararası çalışmaları da desteklemeye hazır olduğunun altını çizdi.
Kaynak: AA