Cemal Korkmaz, Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı

Erzurum’da hafta sonu 26 Ocak 2014 Pazar günü Yenişehir AVM Yani Kültür Merkezinde yapılacak olan Erzurum Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odasının seçiminde başkan adaylığını açıklayan Cemal Korkmaz, “Bakkal esnafımızın saymakla bitmeyecek kadar çok olan sorunlarının farkındayız.

Cemal Korkmaz, Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Bu farkındalık bilinci ile hareket edeceğiz ve bu çizgide çözüm yolları arayışında olacağız. Bizlerde esnafız ve esnafımızla aynı sorun ve sıkıntıları beraber yaşamaktayız. Büyük marketlerin il dışına çıkartılması için hazırlanan kanun tasarısının yürürlüğe girmesi için var gücümüzle çalışacağız.” dedi.


Cemal Korkmaz, “Yıllardır Bakkal ve Manav esnafından oluşan odamız üyelerine en iyi hizmeti vermek için elimizden gelen bütün gayretleri sarf edeceğiz. Ancak, son yıllarda had safhaya ulaşmış olan büyük bir sıkıntımız var. O da sayıları her geçen gün artan Alışveriş Merkezleridir. Sokaklara kadar giren büyük marketler, neredeyse her köşe başını kapmış durumdalar. Bu konudaki sıkıntılarımızı görsel ve yazılı basında defalarca anlatmamıza rağmen değişen bir şey olmadı. Bu sorunun çözümünün mecliste olduğunu düşünüyorum. “bıçak kemiğe dayandı” Yabancı sermaye, Erzurum’un üzerinde çöreklenmiş durumdadır. Erzurum halkının buralarda harcadığı paralar maalesef il dışına gidiyor. Odamızın 1500’ün üzerinde üyesi var ve bunun 1000’e yakını bakkal esnafı. Bizler, yıllarca mahallenin bakkalı olarak sabahın erken saatinde dükkânımızı açarak gecenin geç saatlerine kadar halkımıza hizmet veriyoruz. Sorunlarımız konusunda yeter artık diyoruz. Bıçak kemiğe dayandı. Seçim arifesinde üyelerimizi ziyarete gittiğimizde kendilerine ‘nasılsınız?’ diye soramıyoruz. Bu soruyu sormaktan utanır olduk. Çünkü; esnafımızın durumu ortada, esnafımızın durumu perişan.” dedi.

BAKKALLAR YABANCI SERMAYE KISKACINDA
Cemal Korkmaz daha sonra şunları kaydetti, “Bilindiği üzere Avrupa pazarının doyması ile birlikte ülkemize yönelen yabancı sermayeli marketlerin sayısı hızla artmakta ve holdinglerinde sektöre açılmasıyla birlikte marketçilikte yaşanan büyük rekabet bakkal esnafımızı büyük ölçüde mağdur etmektedir. Sayıları yüz binleri aşan, emek ve sermayesini birleştirerek çalışan bakkal esnafı, sayıları giderek artan hiper-grosmarketler karşısında zor duruma düşmekte, kısıtlı finansal imkânlarıyla oluşturmaya çalıştıkları atılımları sonuçsuz kalmakta ve işyerlerini kapatma noktasına gelmektedirler. Bakkal esnafını son yıllarda en çok rahatsız eden ve satış olanaklarını sınırlayan unsurların başında hiper-grosmarketlerin özellikle ilimizin her tarafında çığ gibi artması gelmektedir. Hiper-grosmarketlerin üretici firmaların miktar indirimli toptan satışları ile de desteklendiği gözlenmektedir. Ayrıca üretici firmalar tarafından çeşitli promosyonlar sağlanarak ve raf kiraları ödenmek suretiyle bu alışveriş merkezleri daha da uygun koşullarla satış yapabilir olanağa eriştirilmekte ve böylelikle daha cazip satış olanağı sunan yerler olarak özendirici bir imaja sokulmaktadır. Üretici firmalar tarafından daha yüksek fiyatla ürünlerini alan bakkal esnafı ise ürününü satışa sunduğunda müşterisi önünde fiyat artışlarının sorumlusu olarak görülmektedir. Gelişmiş ülkelerde küçük ve orta ölçekli işletmelerin korunduğu, desteklendiği ve gelişmesinin sağlandığı bilinen bir gerçektir. Hiper-grosmarketlerin bakkallara karşı ezici rekabetlerini önlemek bakımından fevkalade önlemler alınması gerekmektedir. Bu nedenle, bakkal esnafının alış verişlerini büyük ölçüde etkileyen büyükşehirlerde açılan hiper-grosmarketlerin şehir merkezlerinde açılmasını engellemek için bütün gücümüzle çalışacağımızdan hiçbir üyemizin endişesi olmasın. Hiper-grosmarketler karşısında bakkal ve market esnafının durumu konusunda hazırlamış olduğumuz çalışmalar, programlar ve projeler ile bakkal esnafımızın sahipsiz olmadığını kanıtlamak için yola çıktık. Çıktığımız bu yolda bütün bakkal kardeşlerimizin genel kurulumuza bizzat katılarak bize oyları ile destek vermelerini bekliyoruz.” Dedi.
Kaynak: İHA