Türkiye Kamu-sen Genel Başkanı Koncuk, Anayasa Mahkemesi Başkanı'na 'Uzmanlık' Mektubu Gönderdi

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Milli Eğitim Bakanlığı'nca; Anayasa Mahkemesi'nin kararı uyarınca düzenleme yapma konusunda faaliyet gösterilmediği gibi, yasa gereği yılda bir kez yapılması gereken sınav yaklaşık 8 yıldır yapılmayarak eğitim çalışanları mağdur edilmeye devam edilmektedir” dedi.


1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43’üncü maddesi ile 14.07.1965 tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 152’nci maddesinde değişiklik yapılmasına dair 5204 Sayılı Kanun'un 1’inci maddesiyle, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43’üncü maddesinin üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere yedi fıkra eklenerek öğretmenlik mesleğinin kariyer basamaklarına ayrılması esasının kabul edildiğini belirten Başkan Koncuk, "14.6.1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43'üncü maddesi ile 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 152'nci maddeleri dayanak alınarak çıkarılan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği'nin 'Sınavdan muaf olan adayların başvurularında aranacak şartlar' başlıklı 9’uncu maddesi; 'Alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlayanlar, öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavından muaftır. Sınavdan muaf bulunanların kariyer basamaklarında yükselmelerinde, eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında bulunan öğretmenlerden adaylık dönemi hariç başvuru süresinin son günü itibarıyla; alanında veya eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans öğrenimini tamamlayanlardan uzman öğretmenlik için öğretmenlikte 7 yıl, alanında veya eğitim bilimleri alanında doktora öğrenimini tamamlayanlardan başöğretmenlik için öğretmenlikte 7 yıl kıdemi bulunmak şartı aranır' şeklinde düzenlenmişti. Anayasa Mahkemesi 2004/83 E., 2008/107 K. Sayılı ve 21.05.2008 tarihli kararı ile 5204 Sayılı Kanun'un 1. maddesinde yer alan 'alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlamış olanlardan uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik için aranacak kıdem yönetmelikle düzenlenir' ibaresini iptal etmiş ve bu konudaki Anayasa Mahkemesi kararı 18.03.2009 tarih ve 27173 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra 18.03.2010 tarihinde yürürlüğe girmişti" açıklamasını yaptı.

Koncuk, açıklamasına şöyle devam etti:
"Anayasa Mahkemesi kararında yönetmeliğe bırakılan 'sınava katılacaklarda aranacak en az çalışma süresi', 'alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlamış olanlardan uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik için aranacak kıdem', 'branşlar temelindeki uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sayıları' ve 'diğer hususlar' ibareleri kariyer basamaklarında yükselme hakkından yararlanabilmeye ilişkin olduğu için Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği'nin 9. maddesinde öngörülen düzenlemeler de Anayasa Mahkemesi kararının yürürlüğe girdiği 18.03.2010 tarihinden itibaren kendiliğinden hükümsüz kalmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı'nca; Anayasa Mahkemesi'nin kararı uyarınca düzenleme yapma konusunda faaliyet gösterilmediği gibi, yasa gereği yılda bir kez yapılması gereken sınav yaklaşık 8 yıldır yapılmayarak eğitim çalışanları mağdur edilmeye devam edilmektedir. Bu konuda halen kanun koyucu tarafından yeni bir düzenleme yapılmadığı için binlerce kişi verilmeyen bu hakkı zaruretten dolayı yargı mercileri kanalı ile almaya çalışmıştır. Ortada yasal bir boşluk olmasına rağmen tasa koyucu bu boşluğu doldurmak adına faaliyette bulunmak yerine yıllarca sessiz kalmayı tercih etmiş ve halen de sessizdir. Bu arada Danıştay 2. Dairesi tarafından açılan davalar hakkında kişilerin lehine olacak şekilde binlerce karar verilmiş ve yine binlerce kişi yüksek mahkeme kararlarına güvenerek dava açmış ve gelinen noktada yıllarca Danıştay 2’nci Dairesi'nce verilen lehte kararların aksine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 28.03.2013 tarih, 2010/239E sayılı, 2013/1123K sayılı kararı ile Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında oluşan boşluğun yargı içtihadıyla doldurulamayacağına, bu nedenle de sadece sınavdan alınan nota göre başarı sıralaması yapılmasına hukuken olanak bulunmadığına karar vererek, mahkeme kararı ile uzman öğretmen olunamayacağına karar vererek hukuki yolları olumsuz olarak kapatmıştır."
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla ilgili olarak Koncuk, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hitaben mektup yazarak, sürece müdahil olmalarını ve mağduriyetleri giderici adımların atılmasını istedi.
Kaynak: İHA