Bangkok'taki Protestolar Başkent Ekonomisini Olumsuz Etkiliyor

Tayland'da hükümet karşıtı gösterilerin merkezi olan başkentte aylardır devam eden protestolar yerel ekonomiyi olumsuz etkiliyor.


Başbakan Yingluck Şinavatra'nın istifasını isteyen protestocular, son olarak başkentte ana kavşakları işgal ederek ticaretin yoğun olduğu caddelere çıkan yolları trafiğe kapattı.

Şinavatra'nın önümüzdeki ay yapılması planlanan seçim takviminde bir değişiklik yapmayacağını açıklamasıyla protestoların önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.

1.2 milyon kişinin yaşadığı Bangkok'ta esnaf, protesto eylemleri nedeniyle işlerinin bozulduğunu belirterek, gösterilerin işlerini olumsuz etkilediğinden şikayet ediyor.

Protesto eylemlerinin özellikle başkentteki turizm işletmelerini vurduğunu belirten sektör yetkilileri, yaşanan karışıklık nedeniyle çok sayıda iptallerin yaşandığını ve gelen turist sayısında düşüş olduğunu kaydetti.

Centara Grand Hotel Halkla İlişkiler Müdürü Nisara Khamphong, normal dönemde yüzde 70 olan doluluk oranının protestolar nedenyile yüzde 20'lere kadar düştüğünü vurguladı.

Khamphong, "Geçmişteki olayların tekrarlanmasını istemiyoruz. Bangkok turistler için merkez olan bir kent. Turistler güvende olmak istiyorlar. O yüzden mümkün olan en kısa sürede bu olayların son bulmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Bu arada çok sayıda kamu binası kapalı durumda. Faaliyetlerine devam eden bazı kamu kurumları da, protestocuların saldırıları nedeniyle farklı bölgelere taşınmak zorunda kaldı. Tayland borsası SET önünde güvenlik önlemleri alınırken, protestoların yapıldığı alan çevresindeki 40'dan fazla yerel ve uluslararası banka da kepenk indirerek faaliyetlerine ara verdi.

Başkentte bazı oteller ise, doluluk oranlarını artırabilmek için ilginç yöntemlere başvuruyor. "Bangkok'u Kapatıyoruz" eylemine katılan protestocular için indirimli fiyatlar uyguladıklarını belirten oteller, çeşitli promosyonlarla sıkıntılı dönemi atlatmaya çalışıyor.

Birçok otel gecelik fiyatlarında yüzde 40'a yakın indirime giderken, bazı otel işletmecileri de işçi çıkarmak gibi tasarruf tedbirleri uygulamak zorunda kalıyor.

Tayland Turizm Ofisi verilerine göre protestolar turizm sektörünü ülke genelinde olumsuz etkiliyor. Ocak ayının ilk iki haftasında, yabancı uçakların indiği Suvarnabhumi Havalimanı'na gelen yolcu sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.58 gerilediği belirtildi. Çin Yeni Yıl kutlamaları nedeniyle Hong Kong'dan rezerve edilen paket turların yüzde 40'ının iptal edildiği bildirildi.

Protestoların yapıldığı bölge çevresindeki esnaf da kaybettikleri müşterilerden dolayı sıkıntılı günler geçiriyor.

"Vietnamese and More" isimli restoranın sahibi Alex Somphone, normalde öğle saatlerinde dükkanın dolup taştığını ancak günlerdir restorana müşteri gelmediğini söyledi.

Somphone, "En az birkaç aydır hiç turist yok, turist olmayınca iş de yok. Yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Lokasyon uygun olsa da müşteriler içeri girmiyor. Bu şekilde en fazla üç veya dört ay daha dayanabilirim" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA