Bayanlara Tüketim Uyarısı

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde düzenlenen bilgilendirme seminerinde, marketlerden alınan temizlik ve cilt bakım ürünlerindeki kimyasallara dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı.

Bayanlara Tüketim Uyarısı

Lapseki Belediye Düğün Salonunda yapılan bilgilendirme seminerinde bayanlara yönelik açıklamalarda bulunan Mikrotem Firması Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Nalbantçılar, “Yüzde yüz doğal ürün üretebilmeniz için içeriğinin hepsi doğal olmalı. Bunu temizlik ürünlerinde yapabilmeniz asla mümkün değil. Doğal içerikli ürün dediğimiz zaman hem bitkisel hem de kimyasal ürünleri anlamamız gerekiyor. Burada ürünü üreten firmanın kullandığı kimyasallardan bazıları insan sağlığına zararlı değil. Fakat bizlerin burada anlatmaya çalıştığımız bazı kimyasallar kanserojen maddeler içeriyor ve tüketiciyi bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığının da bu konuda zararlı maddeleri gösteren bir tablosu var. Örnek verecek olursa Avrupa’da da yasaklanmış ve kanserojen madde içeren paraben. Sağlık Bakanlığı bunu belirli sürelere de çekmiştir. Bulaşık deterjanlarında kullanılan fosfat. Bunun fazlası insana zarar verir. Bunu %5’i aşmamak üzere kullandığınız zaman toprakta gübre olur. Ama %30 civarında kullanırsanız denizlere ve sulara karışırsa parçalanmama gibi sorunlar ortaya çıkar ve hastalık üretirsiniz. Daha doğal ve daha parçalanabilir maddelerde var” dedi.

Temizlik ürününde fosfat oranına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Nalbantçılar, “Bazı kimyasal maddelerin yüzdelik oranlarını aşarsanız hem kendinize hem de çevreye zarar verirsiniz. %15’i aşıyorsa alınmaması lazım. Genellikle bebek yağlarında kullanılan karbon bakımından çok zengin olan bir yağlı doymuş hidrokarbonlar karışımı dediğimiz diğer bir maddenin adı da parafin. Hayvansal bir yağdır. Bebek yağlarının %95’i parafinden oluşur. Yeni doğan bebeğimizin cildine sürdüğümüzde deri üstündeki kılcal damar gözeneklerini kapatarak cildin hava almasını engellersiniz. Çünkü hayvansal bir yağdan bahsediyoruz, parafin bitkisel bir yağ değil. Sürüldüğü zaman doku gözenekleri kapatarak cildin nefes almasını engellersiniz. Sağlık Bakanlığının da çalışmalarıyla ciddi engellemeler geliyor. Tüketicilerin çok ciddi hakları var ve bunu iyi kullanarak doğru ürünleri almasını tavsiye ediyoruz. Tüketici bunların farkında değil. Mesela X firmasının yapmış olduğu ürünün her birinin numunesini alır. Bunları tutma süreleri 3 yıldır. Sağlık Bakanlığı bunu ister. Mesela Trabzon’dan bir tüketici derki ‘Bir firmanın bebe şampuanını kullandım. Çocuğumun başı yara oldu’ dediğinde Bakanlık ürünü ister ve tarihine bakar X firmasının numunesine bakar, kıyaslar. Hata firmada mı? Üründe mi? Yoksa tüketicinin ürünü saklama koşullarındaki hatada mı? Araştırır. Memnun olmadığınız ürünleri çok kolay bir şekilde Sağlık Bakanlığına iletebilirsiniz. Bizlerin temel amacı da tüketicilerimizi bilinçlendirmektir” diye konuştu.

Kaynak: İHA