Down Kafe'nin 'Sendromlu' Garsonları

Down sendromlu gençlerin topluma kazandırılması amacıyla kurulan Down Kafe'de görev yapan 12 engelli, çalışarak tedavi olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Kadın Eli Derneği tarafından İçişleri Bakanlığı'nın desteğiyle 2011'de açılan ve down sendromlu 12 gencin garsonluk yaptığı Down Kafe, bir yandan engellilere ihtiyaç duydukları sosyalleşme imkanını sunarken, diğer taraftan müşterilere güzel vakit geçirebilecekleri sıcak ortam vadediyor.
Down sendromlu gençlerin en büyük ihtiyacının sosyal hayat içinde yer alarak topluma uyum sağlamak olduğunu belirten kafe işletme sorumlusu Kifayet Olguner, kafede çalışmanın gençlerin hayatını olumlu etkilediğini ifade etti.

Olguner, sağlıklı sosyalleşmenin engelliler için önem taşıdığına dikkati çekerek, "Down sendromlular, sosyal hayatın içinde bulundukları zaman mutlu oluyor. Evde aileleri, okulda kendileri gibi arkadaşları var. Normal bireylerle bir arada olmak, farklı yüzleri görmek onlar için çok önemli. Bizimle oldukları zaman bizim gibi davranmaya başlıyor, bir anlamda tedavi oluyorlar" dedi.

Olguner, kafede edindikleri tecrübe sayesinde down sendromlu gençlerin kendi kendilerine yetmeyi öğrendiklerini vurgulayarak, "Burada işe başladığında hiç cümle kuramayan çocuklar, çok iyi iletişim kurmaya başladı.

Gayet güzel servis açabiliyorlar, yemeğinizi getirebiliyorlar" diye konuştu.

Down Kafe'nin en büyük sorununun yerel yönetim ve iş adamlarından destek görememek olduğunu aktaran Olguner, "Belediye yer vermediği için her ay kira ödemek durumundayız. Kirayı çıkarmak için müşteri çekmeye ihtiyacımız var, çıkaramayınca da büyük sıkıntı yaşıyoruz. Bu şartlarda kirayı kendim ödüyorum. Nereye kadar dayanırız, bilemiyorum" dedi.

Kadın Eli Derneği'nden üç kadının yemekleri hazırladığı Down Kafe'nin menüsünde özel soslu makarnadan mantıya, patates oturtmadan irmik helvasına birçok yemek bulunuyor.
Seyhan ilçesi Cemalpaşa Mahallesi'ndeki Down Kafe, pazar hariç haftanın 6 günü hizmet veriyor.
Kaynak: AA