''güney Marmara'nın Güneşlenme Süresi Almanya'nın 1,5 Katı''

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Güney Marmara'nın güneş enerjisi bakımından yılda 2 bin 430 saat güneş aldığını belirterek, "Bu oran güneşten enerji üreten dünya lideri Almanya'dan 1,5 kat fazla. Güneşlenme süresinin fazla olmasına karşın Almanya, güneş enerjisinde dünya lideri" dedi.

Turhan, Güney Marmara Kalkınma Ajansının (GMKA) ocak ayı toplantısında, Güney Marmara bölgesinin yenilenebilir enerji potansiyeliyle dikkati çektiğini söyledi.

Bu potansiyelin değerlendirilmesi adına çalışma yaptıklarını ve bölgeye yatırımların arttığını ifade eden Turhan, "Bölgemizde rüzgar enerjisi 800 megavat saat gücüyle Türkiye rüzgar enerjisi üretiminin yüzde 30'undan fazlasına denk geliyor" diye konuştu.

Özellikle güneşlenme açısından da Güney Marmara'nın önde geldiğini dile getiren Turhan, şöyle devam etti:
"Bölgemiz güneş enerjisi bakımından yılda 2 bin 430 saat güneş alıyor. Bu oran güneşten enerji üreten dünya lideri Almanya'dan 1,5 kat fazla. Güneşlenme süresinin fazla olmasına karşın Almanya, güneş enerjisinde dünya lideri. Cari açığımızın büyük bir kısmını enerji ithalatından kaynaklandığı biliniyor. Bu nedenlerden dolayı hızlı bir şekilde yerli yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmayı gerektiriyor. Günümüzde enerjinin yüzde 2'si yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor. Biz Güney Marmara bölgesi olarak yenilenebilir enerji sektöründe 1 numara olmak istiyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde en az 30 milyar avro katma değer vergisi katması beklenen bu sektörden daha fazla pay almak hedeflerimizden biri."
Yenilenebilir enerji dendiğinde insanların aklına ilk olarak rüzgar ve güneş enerjisinin geldiğini belirten Turhan, "İlimiz tarım ve hayvancılık açısından da lider bir bölge. Bu kapsamda biyogaz üretimi açısından da önemli bir noktada olmamız gerekiyor. Ayrıca bölgemiz jeotermal açısından da zengin, her ilçemizden sıcak su fışkırıyor. Bunları sadece seralarda veya kaplıcalarda kullanıyoruz, enerji üretimine geçirmemiz lazım" ifadesini kullandı.
Turhan, yenilenebilir enerji konusunda GMKA tarafından Balıkesir Üniversitesi ortaklığında (BAÜ) bir proje hazırlandığını vurgulayarak, AB tarafından desteklenen 9,6 milyon avroluk projeyle kalifiye eleman yetiştirileceğini anlattı.
Projenin amacının Güney Marmara'da yerleşik 15-29 yaş arasındaki işsiz gençlere yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilebilmeleri için gerekli niteliklerin kazandırılması, sektörün ve istihdam piyasasının sürdürülebilir gelişiminin kümelenme modeliyle sağlanması, işsiz gençlerin kümeye dahil firma ve kurumlarda istihdamının artırılması olduğunu ifade eden Turhan, şunları kaydetti:
"Projeyle BAÜ'de Enerji Enstitüsü, Yenilenebilir Enerji Eğitim ve Araştırma Merkezi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nde Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, Meslek Yüksekokulu'nda Yenilenebilir Enerji programı açılacak. Ayrıca Güney Marmara Bölgesi'nde yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren işletme ve kurumların işbirliğinin geliştirilmesi için Güney Marmara Yenilenebilir Enerji Kümesi oluşturulacak. Bölgede yaşayan 100 işsiz genç proje kapsamında yenilenebilir enerji alanında 7 ay sürecek 3 farklı sertifika programına alınacak ve üç aylık staj programının ardından katılımcıların bölge işletmelerinde istihdam edilmeleri sağlanacak."
Turhan, üniversitedeki ilgili birimler hakkında çalışmaların çok önceden başladığını dile getirerek, enstitü, merkez ve bölümlerin en kısa sürede açılacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA