Muhasebeciler Yetki Karmaşasını Tiyatro Oyunu İle Hicvetti

Muhasebeciler Balıkesir'de düzenlenen uluslararası sempozyumda yasada belirtilen yetki karmaşasını sempozyumda sahneledikleri tiyatro oyununda hicvettiler.

Muhasebeciler Yetki Karmaşasını Tiyatro Oyunu İle Hicvetti
Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin performanslarıyla profesyonel oyunculara taş çıkarttığı tiyatro oyunu sempozyuma katılanlar tarafından ayakta alkışlandı.

Muhasebe-Finans Mesleki Yönetim, Eğitim ve Kültür (MUMEYEK) Vakfının bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Uluslararası Türk Coğrafyasında Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) Sempozyumu Balıkesir'de yapıldı. Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (SMMMO) ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyuma Azerbaycan ve Türkiye'den çok sayıda akademisyen konuşmacı, panelist ve oturum başkanı olarak katıldı.

Uluslararası sempozyumla ilgili bilgi veren MUMEYEK Vakfı Başkanı Prof. Dr. Murat Erdoğan, sempozyumun amacının, dünyada en geç 2015 yılında uygulanmaya başlayacak olan uluslararası finansal raporlama standartlarının Türkiye'deki düzeyini akademik ve uygulayıcılarla beraber ortaya koyup paylaşmak olduğunu söyledi.

Sempozyumda ilk defa bir tiyatro oyununun sahneleneceğini anlatan Prof. Dr. Murat Erdoğan, "Buradaki sempozyumda özel bir bölüm hazırladık. Burada en önemli bölümü gerçekleştiren Balıkesir SMMMO'dur. Prof. Dr. Süleyman Yükçü tarafından yazılan oyunu sahneye koyacaklar. Uluslararası sempozyuma Azerbaycan'dan katılımcılar var. Toplamda 32 üniversiteden akademisyen, 15'e yakın Odadan uygulamacı var. Bunun haricinde Merkez Bankası, TÜBİTAK, Kamu Gözetimi Kurumu, TÜRMOB, SPK ve Maliye Bakanlığı sempozyuma destek vermekte ve temsilci göndermiştir. Türkiye'de bunun uygulamasını açıkça uyguluyacılardan görmeye başladık. İlk sempozyumda daha ziyade akademisyenler katılırken ikinci sempozyumda uygulamacılar katılmaya başladı, bu yıl biraz daha katılım arttı. Bunun gerekçesi de, Türkiye'de var olan halihazırda 600 bin tane sermaye şirketinden nevi değişikliğinden sonra bu yıl itibariyle 3 bin tane şirket bu standartları uygulayarak raporlama yapmaya başladı.

Zaten sempozyumun ana hedefi 1 Ocak 2013 itibariyle uluslararası standartları uyulamaya başlayan 3 bin şirketin ortaya koyduğu sonuçları irdelemektir" dedi.

BAĞIMSIZ DENETİMDE YETKİ KARMAŞASI
Balıkesir SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yalçın, böyle önemli bir sepozyuma ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek katkı sağlayıp destek olan paydaşlara teşekkür etti. Oda başkanı Metin Yalçın, "Balıkesir ili olarak elimizden geldiğince hem çalışmayı yönlendirmek hem de meslek odamızın katkılarını maksimum seviyede tutmak için elimizden gelen her şeyi yaptık. Hiciv içeren bir oyunumuz olacak. Bunlar bağımsız denetimdeki şu anda yetkinin aslında finansal raporlama standartlarının uygulanması kadar yeni Türk Ticaret Kanunu ile de istenilen hedefe varamayan bağımsız denetimin ortada kalması gibi bir durum var. Yetkinin kimde olduğu konusu bir kanun hükmünde kararname ile belli olsa da taraflar bu konuda ikna olmamış gibi görünüyor. Tarafların bu konudaki çekincelerini skeçle ortaya koyacağız. Bizce yetki vatandaşta, her türden yetki hala daha yurttaştadır" dedi

Balıkesir'de yapılan uluslararası sempozyum için 2 ay süren bir çalışma yaparak oyun yazan Prof. Dr. Süleyman Yükçü, yetki karmaşasını en güzel şekilde hicvettiklerini kaydetti.

Oyun hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Süleyman Yükçü, "Oyunun ismi 'Yetki Kimde? '.Bu oyunu sempozyum için benden rica ettikleri için kaleme aldım. Oyunun içinde muhasebe meslek mensuplarını yakından ilgilendiren bir yetki sorunu var, bu sorunu gündeme taşımaya çalıştık. Yetki sorunu bağımsız denetim yapacak kişilerin yetkilendirilmesi konusunda inisiyatifin kimde olacağı konusunda bir belirsizlik var. Herkes yetkinin kendisinde olduğunu düşünüyor ve istiyor. Bunu hicvetmeye çalıştık. Bununla beraber muhasebe meslek mensuplarının mesleği icra ederken kendi içinde karşılaştığı çok önemli sorunlar var. Onların sorunları, bu sorumlulukları yerine getirirken çok büyük riskler de taşıyor; ceza alma gibi, bazı ceza faturalarını ödeme, meslekten disiplin cezası almak gibi. Böyle büyük sorumluluklar yüklenmiş muhasebe meslek mensuplarının bir ölçüde çaresizliğini hicveden replikler var. Bununla beraber muhasebe meslek dünyasında bütün yıllarını vermiş, ömrünü meslek için harcamış duayen hocalar var. Bu hocaların yaşamda ön plana çıkan tercihlerini hicveden çeşitli konuları esprili bir şekilde sahnelemeye çalıştım. Yetki Kimde'yi iki ayda hazırladım. Oyunu Balıkesir Odasının başkanı dahil yöneticileri dahil 7 kişi oynuyor. Umduğumdan çok daha iyisini yapabiliyorlar. Dekor ve kostümler tam istediğim gibi olmuş, doğrusu bu kadarını beklemiyordum. Deyletin kurumları arasında konsensüs sağlanma ihtiyacı anlatılıyor. Herkes ayrı noktaya çekerse bu ülkenin kalkınmasında çeşitli güçlükler yaşarız. Her alanda uzlaşmacı politika izlenerek ülkenin hayrına olan işlerde karar vermek gerekiyor" diye konuştu

Yetki Kimde oyununu sahneleyen muhasebecilerin profesyonel birer oyuncu gibi sergiledikleri performansları ile birlikte oyunda hicvedilen konular son derece dikkat çekti. Büyük beğeni toplayan oyun kahkahalarla gülen izleyenler tarafından uzun süre alkışlandı. Oyunda, "Bana yetki lazım" diyen muhasebeci, yetkinin kimde olduğunu akademisyenler ve devletin yetkililerine sorunca orta atılan fikir ve düşüncelerdeki canlandırmalar herkesi güldürdü. Eski Bakan Masum Türker'in Maliye Bakanlığı bürokratları ile devletin çeşitli kurumlarının yetkileri oyunu izleyenlere neşeli dakikalar yaşattı. Mali yılda mükellefler için verilen beyanname ile ilgili işlemlere dair sıkıntıların ifade edildiği oyunda oyuncular yetki bende kavgasına tutuşurken birbirlerinin yüreğini dahi söktü. Oyunun finalinde ise sahneye sürünerek gelen sırtında demokrasi yazılı yaralı bir vatandaş, "Yetki asıl bende" dedikten sonra sahnenin ortasında canını teslim ediyor. Oyunda sahne alan muhasebeciler, "Yetki Kimde?" oyununu MUMEYEK Vakfı ve TÜRMOB bünyesinde sahneleme kararı aldı

Kaynak: İHA