"gladyatörler Kenti"nde 2 Bin Yıl Aradan Sonra Senato Toplantısı Yapıldı

BURDUR - Gölhisar ilçesinde bulunan ve "Gladyatörler Kenti" olarak da tanınan Kibyra Antik Kenti'ndeki meclis binasında, yaklaşık 2 bin yıl aradan sonra Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından senato toplantısı gerçekleştirildi.

Meclis binası, stadyumu ve agorasıyla dünyanın en önemli antik kentlerinden biri olarak gösterilen Kibyra Antik Kenti'nde yaklaşık 2 bin yıl sonra resmi bir toplantı yapıldı.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı başkanlığında basına kapalı yapılan toplantı, yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantı öncesinde MAKÜ Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Can Çiftçibaşı ve Dr. Elvan Gün Duru müzik dinletisi sundu.

Rektör Saatcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, antik kentte odeon denilen mekanın, antik çağda hem kapalı tiyatro, hem de şehrin senatosunun toplandığı yer olarak işlev gördüğünü anlattı. Kibyra Antik Kenti'ndeki kazının MAKÜ Arkeoloji Bölümü tarafından yapıldığını hatırlatan Saatcı, "Bu yapı ortaya çıkarıldıktan sonra biz de senatomuzu gerçek gündemle burada toplayarak, hem antik kenti gündeme taşımak hem de buranın bugüne kadar ne kadar sağlam korunduğunu, ne kadar güzel özelliklerle yapıldığını göstermek istedik. Burası yaklaşık 2 bin yıl sonra gerçek işlevine kavuşmuş oldu" dedi.

Saatcı, kazı çalışmaları bittikten sonra antik kentin bütün güzelliklerinin ortaya çıkacağını söyledi.

Bu sayede çok güzel antik mekanlara sahip olunacağını ifade eden Saatcı, "Bu mekanlarda aktivite yapıldıkça, gündeme geldikçe, daha güzel yaşatılacaklar. Biz de bu konuda pay sahibi olmak istedik. Bu büyük önem taşıyan yapılar Burdur'a, Gölhisar'a ve ülkemize hayırlı olsun" diye konuştu.

Bu arada etkinlikte üniversite öğrencileri ve kazı ekibindeki bazı görevliler antik çağ kıyafetleri giydi. Etkinlikleri Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Burdur Kültür Turizm Müdürü Mehmet Tanır ve davetliler de izledi. Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, Vali Yılmaz'a antik kentle ilgili bilgi verdi.

Kaynak: AA