Abd Konsolosu Espinoza'dan Ak Parti'yi Ziyaret

ADANA - ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, "Türkiye Suriye konusunda kendi politikasını izledi. Yani bizimle birlikte hareket etmedi. Bunda da başarılı oldu, birçok ülkenin dikkatini Suriye üzerine yoğunlaştırmayı başardı" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti İl Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Espinoza, ziyaret ettiği AK Parti Adana İl Başkanı Ziyaeddin Yağcı ile bölgesel konuları ve Türkiye'de yaklaşan yerel seçimleri konuştu.

Yağcı, ziyarette ABD'nin özellikle Mısır, Suriye, Ortadoğu ve İsrail politikalarını eleştirerek, "Türk halkının bir kısmının gözünde Suriye politikasında hatalar yapıldığı izlenimi var. Bu yüzden bir kısım vatandaşımız Suriye politikamızı beğenmedi. Bizim hükümetimizi de ABD'nin ekseninde görüyorlar. Türkiye olarak biz, bazı konularda müttefik ve dost bildiğimiz ABD ile hareket ettik. Ama ABD bizi yarı yolda bıraktı. Bir kez daha anladık ki ABD'nin ipi ile kuyuya inilmez" ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Espinoza "Biz Türkiye'nin en güçlü dostuyuz. ABD'ye güvenmenizi isteriz" açıklamasında bulundu.

Yağcı da 1945'ten beri ABD ile müttefik olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Ama İsrail aramızda karaçalı oldu. Ortadoğu politikalarınızda, bölgede hep İsrail'in menfaatine olan gelişmeleri sağladınız. İsrail devletinin estirdiği terörü görmediniz. Halbuki Ortadoğu ülkeleri kendi kendini yönetemiyor. Halk başka, yönetimler başka yöne çekiyor, halkın dediği olmuyor. Ortadoğu halkları, istediği yöneticiler olsun, demokrasi olsun istiyorlar. Maalesef Avrupalı ve ABD'li bir zihniyet buna engel oluyor."

Daha sonra Espinoza, Türkiye'nin Suriye politikasının sanıldığının aksi olduğunu bildirerek, "Türkiye Suriye konusunda kendi politikasını izledi. Yani bizimle birlikte hareket etmedi. Bunda da başarılı oldu, birçok ülkenin dikkatini Suriye üzerine yoğunlaştırmayı başardı. Fakat El-Nusra için biz uyarılar yaptık. Tehlikeli bir yapı var, ileride hem Türkiye'ye hem de bizim ulusal politikalarımıza zarar vereceklerdir" değerlendirmesinde bulundu.

-"CHP'li olsam sizin bu politikanızı işlerdim"-

Yerel seçimlerle ilgili de açıklamalarda bulunan Yağcı, Türkiye'de seçim kampanyalarının çok farklı olduğunu, bu seçimlerin yeni çıkan büyükşehir yasasıyla daha önemli bir duruma geldiğini kaydetti.

Seçimler sürecinde öne çıkaracakları konunun "Kentsel Dönüşüm" olacağını, köylerin bile daha modern hale geleceğini belirten Yağcı, "Büyükşehir yasasıyla köyler mahalle olacak ama köy tabelasını kaldırıp mahalle tabelası asmakla da mahalle olunmuyor. Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi köylerimizde de şehirdeki imkanlara kavuşsun istiyoruz. Bizim adaylarımızdan da böylesi yetenekli adaylar mutlaka çıkacaktır" açıklamasında bulundu.

Yağcı, Espinoza'nın "Dış politikadan kaynaklı ulusal sorunlar yerel seçimlerinizi etkiler mi?" sorusuna, "Yerel seçimlerde yoğunluk yerel sorunlar ve çözümleri üzerine olur. Vatandaşımız belediye başkan adaylarından neler yapacağını ve projelerini sorar. Doğaldır ki ulusal meselelerde ister istemez gündeme gelir" yanıtını verirken Espinoza ise "Ben CHP'li olsam sizin bu politikanızı işlerdim" değerlendirmesini yaptı.

Yağcı da "Bizde, yani Türk halkında din kardeşliği ırk kardeşliğinden önde gelir. Suriyeliler bizim din kardeşimiz. Yaşadıkları acıların bir an evvel bitmesini tüm halkımız istiyor. Çünkü onların mutluluğu bizim mutluluğumuzdur. Unutulmamalıdır ki biz Osmanlı'nın torunlarıyız. Osmanlı kadar eski bir devlet tecrübemiz ve devlet yönetme alışkanlığımız var. Bizim gücümüzün kaynağı dünyada kurduğumuz devlet sayısından bellidir zaten. ABD gibi acemilikler yapmayız. ABD bize göre çok genç sayılır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA