Manisa’da İki Önemli Tesis İçin Geri Sayım

Manisa Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantısı, Belediye Başkanı Cengiz Ergün başkanlığında gerçekleştirildi.

Manisa’da İki Önemli Tesis İçin Geri Sayım
Toplantı öncesi gündeme ilişkin konular hakkında Belediye Meclis üyelerine bilgiler veren Belediye Başkanı Cengiz Ergün, katı atık ve atık su arıtma tesisi konusunda gelinen noktayı özetledi. Şehir çöplüğünde meydana gelen patlamaların ardından bazı siyasilerin işi siyasi şova çevirdiğini dile getiren Başkan Ergün, “Manisa’da bir çöp yangını çıktı. Her ne hikmetse artık çöp yangınında herkes işin şovuna gitmeye başladı.

Sanki bu, bugünün meselesi, 4 yılın meselesi. 40 yıldır çözülemeyen bu meseleyi, hemen 6 ayda, 1 senede Cengiz Ergün gelecek, sihirli değnekle bu işi çözecekmiş gibi. Siyasi konuşmalar oldu, sanki vatandaş gerçeği bilmiyor. Biliyorsunuz 2006-2007 senelerinde Develi’de bir proje hazırlandı. Bu proje yargıya götürüldü ve yargı süreci hala devam ediyor. Ben burada çeşitli defalarca Meclis toplantılarında artık bu işin o safhasında da bir sonuç çıkmayacağını yaklaşık 1 sene önceki meclis toplantılarında sizlerle paylaştım ve yeni bir çöp alternatifi arayışına girdik” dedi.

“ÖNCE KÖY HALKININ RIZASI ALINDI”

Üniversitenin vermiş olduğu rapor doğrultusunda alternatif alan arayışına girdiklerini ve 5 Haziran 2012 tarihinde Uzunburun Köyü Sarıçam mevkiindeki alanın katı atık bertaraf ve depolama alanı olarak Belediye Meclisi’nden burada oy birliğiyle karar verildiğini kaydeden Başkan Ergün, “Halka rağmen uygulamayı yapmamayı prensip edinen Manisa Belediyesi, önceki dönem yönetiminin Develi’de yaptığı hataya düşmemek için önce köy halkı ile görüştü. Uzunburun halkına rızalarını almak için yapılacak tesis ile ilgili bilgi verildi.

Köyün ileri gelenlerinden 15’er kişilik 2 grup, Kula ve Sakarya-Pamukova’daki benzer tesislere götürülerek, yapılacak tesisin benzerlerini incelemek üzere tanıtımı yapıldı. 29 Haziran 2012 tarihinde Manisa ili Mahalli Çevre Kurulu kararı ile Manisa Merkez Uzunburun Köyü, Sarıçam mevkii civarında bulunan 836 bin 78 metrekarelik alanın katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi olarak kullanılmak üzere yer seçimi uygunluk kararı verildi.

4 Eylül 2012 tarihinde Uzunburun Köyü sınırları içinde katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisi olarak hazırlanan mevzi imar planı, Manisa Belediyesi Meclis kararıyla onaylandı. 4 Aralık 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından katı atık ve düzenli depolama tesisleri için hazırlanan ön fizibilite raporu onaylandı. 1 Şubat 2013 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 738 bin 722 metrekarelik orman vasfındaki arazinin katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisleri kurmak amacıyla MAÇEB’e 24 aylığına ön izin verildi.

5 Mart 2013 tarihinde Milli Emlak Müdürlüğü tarafından da geriye kalan 27 bin 760 metrekarelik alanın katı atık bertaraf ve düzenli depolama tesisleri kurmak amacıyla MAÇEB’e 2 yıllığına ön tahsisi yapıldı. 13 Mart 2013’te İller Bankası Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı’na Avrupa Yatırım Bankası ortak kredi kapsamında 145 sayılı yazı ile 60 milyon TL kredi başvurusu yapıldı. Yani tahsisler çıktıktan 1 hafta sonrası bunların kredi başvurusu yapıldı” dedi.

“YÜZDÜK YÜZDÜK KUYRUĞUNA GELDİK”

Manisa Valiliği’nden 1 Nisan 2013 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu alındığını hatırlatan Başkan Ergün, “7 Mayıs 2013 tarihinde MAÇEB tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 7 Mayıs tarih, 4469 sayılı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün yazısına istinaden şartlı nakdi yardım hibe başvurusu yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 31 Mayıs tarihli cevabi yazılarında, ‘uygulama projesi bulunmadığından inceleme ve değerlendirme yapılamadığı’ belirtildi. 26 Haziran 2013 tarihinde Manisa’dan Ankara’ya giden heyet, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile görüşmelerde bulundu. 2 Temmuz 2013 tarihinde ön izni kesin izne çevirmek için gerekli olan kesin tesis uygulama projesi ihalesi gerçekleştirildi Manisa Belediyesi’nce. 25 Temmuz 2013 tarihinde tesis uygulama projesi ihalesini alan firma ile sözleşme yapılarak, işlemlere başlandı. 13 Ağustos 2013 tarihinde arazi üzerinde sondaj çalışmalarına başlayabilmek için tekrar bir daha İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne izin başvurusu yapıldı. Yani araziye girebilmemiz için yol açacağız, sondaj çalışmalarına başlayacağız Orman Bakanlığı’ndan yine izin istiyoruz. Sonuçta arazi üzerinde yapılacak olan sondaj çalışmaları, mevcut arazi üzerinde yol açma çalışmaları tamamlandıktan sonra başlama safhasındayız. 1-2 ay içerisinde sondaj çalışmalarının tamamlanmasına müteakip, tüm veriler hazırlanan kesin uygulama projesi ile birlikte Bakanlık onayına sunulacak, buna müteakip ihale sürecinin startını vermiş olacağız. Yani yüzdük yüzdük artık işin kuyruğuna geldik. Tabi Bakanlık nezdinde yapılacak bu ihalenin ardından Sayın Bakanımız 25 milyon TL kredi ve miktarı belli olmayan bir hibe verileceğini belirtmişlerdi” diye konuştu.

“MANİSA’NIN ATIK SU TESİSİ BAKANLIK BÜTÇESİNDE YOK”

Atık su arıtma tesisleri konusunda da bilgiler veren Başkan Ergün, Haziran ayı sonunda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na milletvekilleri ile birlikte yaptıkları ziyareti hatırlattı. Ergün, “Geçen süre içerisinde artık top Bakanlık’ta. Tesisin yapılabilmesi için 30 yıl kredili mevcut yapılışı Bakanlık ihale edecek. Bizde değil. Biz, bütün üzerimize düşenleri yerine getirdik, 2 alternatifli projemizi de Bakanlığa sunduk. Biri klasik sistem, ikincisi de geçtiğimiz hafta içerisinde Ayvalık’ta yapılmış olan uygulamayı da bizzat yerinde görmek suretiyle, bunun da çalışmalarına yerinde baktık. Onunla ilgili de yine Çevre Bakanlığı’nca hazırlatılan proje de çıktı. Yani Bakanlık burada iki projeden birini, ama klasik, ama modern sistem birine karar verecek, ihalesine çıkacak. Gönül istiyor ki, bunun 1 ay içerisinde ihalesi yapılsın, yılbaşına doğru çalışmasına başlansın. Ancak bana gelen bilgiler, 2013 yılı içinde böyle bir bedelin ihalesinin yapılamayacağı söyleniyor. 2014 kalkınma planında da maalesef programa alınmamış durumda. Tahmin ediyorum bu ay içerisinde yine bizzat milletvekilleriyle Bakan Bey ile son görüşmeyi yaparak, bu iş ya olacak, ya olacak” dedi.

“KARAOĞLANLI’NIN TESİSİNİ DE MANİSA BELEDİYESİ YAPACAK”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın atık su arıtma tesisi için bütçesinde bir ödenek ayırmadığı takdirde, bunu Manisa Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla yapma seçeneğine yöneleceğini de sözlerine ekleyen Başkan Ergün, “Gönül istiyor ki, Bakanlık bunu siyasi ayrım gözetmeden devletin imkanlarıyla yapsın. Bugün Karaoğlanlı’daki arıtma tesisini İller Bankası kanalıyla Çevre Bakanlığı nasıl yaptırdıysa, ancak 3 kilometrelik isale hattını döşemesini yapmadığı için şuan kullanılamaz halde. Onu da biz yapıyoruz Manisa Belediyesi olarak. Yapılmış, ancak çalışmıyor. Manisa’da tek örnek. Karaoğlanlı’daki atık su arıtma tesisleri yapılmış, 3 kilometrelik hattını döşememişler, onu da kimse yapmıyor. Şimdi Manisa Belediyesi onu da yapacak. O arıtma tesisini de hayata geçireceğiz inşallah. O açıdan bunun da bu şekilde olduğunun bilinmesini istiyorum” dedi.

Kaynak: İHA