Mısır Üreticileri Tmo ve Tkk’yi Tercih Ediyor

Aydın’da yaklaşık olarak iki hafta önce başlayan mısır alımları TARİŞ’in yüzünü güldürüyor.

Mısır Üreticileri Tmo ve Tkk’yi Tercih Ediyor
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ile Tarım Kredi Kooperatifi’nin (TKK) piyasaya göre mısıra 40 kuruş daha fazla vermesi üzerine Aydınlı üreticiler mısırlarını TKK’ye ve TMO’ya satıyor. Fiyat farkından dolayı üreticilerin TMO ve TKK’yi tercih etmesiyle TARİŞ’in depoları mısırla dolmaya başladı.

Aydın TARİŞ 46 No'lu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Nizamettin Başaran, mısır sezonu ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Dünya piyasasında mısırın çok düşük fiyatta seyretmesi Türkiye’deki mısır fiyatlarını da kötü yönde etkilediğini belirten Başaran, “Tüccar mısırı önceki yıllarda 54-56 kuruş civarındaki fiyatlardan alıyor. Böyle olması da üreticimiz biraz korktu. Nitekim de TMO sezonun fiyatını erken açıkladı.

O yüzden çiftçi biraz nefes alır durumda. Şu an piyasa da oluşan rakamlarla TKK’nin fiyatları arasında 35-40 kuruş oynuyor. Mısır üreticileri de bir an önce tarlada mısırı iyi kuruttuktan sonra herhalde büyük bir ihtimalle TMO’ya veyahut da TKK’ye ürünlerini teslim edecekler” dedi.

“TARİŞ DEPOLARI MISIRLA DOLACAK”
Aydın TARİŞ Kooperatifi’nin kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan bir kooperatif olduğunu dikkat çeken Başaran, “Şu anda Aydın kooperatifi olarak TMO’nun ve TKK’nin depolarımızı kiralamasından dolayı bu iki kurumun mısırlarını depolamaktayız. Bununla beraber ilimizin dışından Tire, Tepeköy, Salihli bölgelerinden erken hasat yapılan mısırlar Aydın TMO’nun depolarına yani bizlere gelmektedir. Bizler de TARİŞ yönetim kurulu olarak bu sezonu herhalde çok iyi geçireceğimizi düşünüyoruz. Bütün depolarımız mısırla dolacak. Şu anda 40-45 bin ton civarında mısır toplandı. Mısır hasatının daha yüzde 50’si tamamlanmış durumda” şeklinde konuştu.

“DAHA İYİ ŞARTLARDA HİZMET EDECEĞİZ”
Ekonomik yönden kendi ayakları üzerinde durabilen kooperatiflerden biri haline geldiklerini öne süren Başaran sözlerini şöyle tamamladı; “Terminalin buraya gelmesiyle birlikte buradaki depoların kirası ofise verdiğimiz kira fiyatların çok çok üzerinde yer alıyor. Bu gelir kaynaklarıyla da çiftçimize ve Aydın kooperatifi ortaklarımıza daha iyi şartlarda hizmet edeceğimizin müjdesini veriyorum. Biliyorsunuz çiftçi çok zor günlerden geçiyor. Geçen sene bu zamanlarda mazotun litre fiyatı 3,90 TL idi şu anda ise 4,52 TL” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA