Demokratikleşme Paketi, İtalyan Basınında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi" İtalyan basınında geniş yer bulurken, haberlerde başörtüsü ve Kürtçe'ye yönelik bazı yasakların kalkması ön plana çıkartıldı.

La Stampa gazetesi, pakete ilişkin haberi internet sitesinde "Erdoğan'ın modernizasyonu. Resmi kurumlarda başörtüsüne evet. Okullarda andımıza hayır" başlığıyla okuyucularına duyururken, "Türkiye, ışıklı ve gölgeli demokratikleşme yolunda ilk adımı attı" yorumu yapıldı.

Haberde, "Böylece, türban konusunda son tabu da düşer" ifadesi kullanılarak, başörtüsünün kamusal alanda serbest kalması aktarıldı. ''Laik çevrelerde deprem etkisi yaratabilecek'' bu uygulama ile başörtülülerin gelecek parlamento seçimlerinde aday olabileceği belirtildi.

Demokratikleşme Paketi'nde Kürt vatandaşlara yönelik yeni düzenlemelerden bahsedilen haberde, "Pakette, Kürt azınlık için haberler de var. Türkiye'de yaklaşık 15 milyon Kürt var ve belki onlar, başbakandan daha fazlasını duymayı bekliyorlardı" denildi.

La Repubblica gazetesinin internet sitesinde yer bulan haberde ise szö konusu paketin barış süreci kapsamında Kürtlere yönelik bir dizi yasağın kalkması, yüzde 10 seçim barajının indirilmesi ve kamusal alanda başörtüsü serbestisinin getirilmesini içerdiği aktarıldı.

Erdoğan'ın, "Bu, tarihi bir an. Önemli bir gelişme" sözlerine yer verilen haberde, "Demokratikleşme Paketi'nin açıklanmasının birçok kez ertelendiği bu durumun PKK'nın Kürt isyancıları tarafından protesto edildiği" yorumunda bulunuldu.

İtalyan ANSA haber ajansı ise "Erdoğan'dan Kürtlere reform paketi" başlığıyla gelişmeyi duyururken, reform paketinde özel okullarda Kürtçe öğrenimi, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde Kürtçe isimlerin kullanımını ve alfabede Q-X-W harflerinin yer almasının önünün açıldığı aktarıldı.

İtalyan Rainews24 kanalı da haberlerinde "Demokratikleşme Paketi"ne ve getirdiği yeni düzenlemelere geniş yer verdi. Kanalın haberinde, başörtüsü yasağının da kamusal alanda serbest bırakıldığı vurgulandı.

Kaynak: AA