Memiş: 'Hız Limitinin Artırılması Can Güvenliğini Ortadan Kaldırır'

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG), Genel Başkanı İhsan Memiş, şehir içi hız limitlerinin tüm ülkelerde 50 kilometre olduğunu söyleyerek, "Hız limitinin artırılması can güvenliğini ortadan kaldırır" dedi.

Memiş, yaptığı açıklamada, 2011 yılında statüsü büyükşehir olan illerin şehirlerarasına giden mücavir alanlarında UKOME kararı ile bu hızın yalnız mücavir alan kapsamında 70 kilometre olduğunu hatırlatarak, "Basında çıkan haberlerde şimdide doğrudan kent içi yollarda bu hızın 90 kilometre olacağı vurgulanmaktadır. Bu her açıdan can ve mal güvenliğimizi top yekün tehdit demektir" diye konuştu.

Memiş, "Belediyelerimizin geleceği okuyamaması ve çok kötü şehircilik yaptıklarından Şehir içi yollarımızın her iki tarafı otopark olmuştur. Yalnız orta yerde bir gidiş ve bir geliş yol kalmıştır" görüşlerine yer veren Memiş, şunları kaydetti:
"Türkiye nüfusunun ortalama yüzde 75'i çok hızlı şekilde kentli olmuş ve çok yerlerde kent içi ana cadde ve ara sokaklar çocuklarca oyun oynama yeri olmuştur. 90kilometre hız bir araçta 4. vitesi geçmektedir. Reaksiyon,intikal ve fren mesafesi çok uzundur. Okul önlerinde yaya geçitlerinde, yaşlıların karşıdan karşıya geçmesini yüzde 90 tehdit edecektir. Hızın bir birim arttığında can ve mala yönelik risk payı dört kat artmaktadır."
Emniyet Genel Müdürlüğü’nce (EGM) tüm bu bilgilerin bilindiğini anlatan Memiş, "Bu nedenle haberin objektifliği ve evrensel durum buna uygun değildir. Şayet Türkiye böyle bir yanlışa düşerse ve yanlışında da ısrar ederse ağır devlet kusuru işlenmiş olur ki bununda altından kimse kalkamaz. Dernek olarak ta iptali için gereken tüm işlem tarafımızdan da yapılır" dedi.

Kaynak: İHA