Suriyeli Öğretmen ve Öğrencilerin Buruk Okul Sevinci

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Malatya'daki konteyner kente yerleştirilen Suriyeli öğretmen ve öğrenciler, yeni eğitim öğretim yılına buruk başladı.

Merkeze bağlı Fatih köyünde kurulan ve Beydağı Konaklama Tesisi adı verilen konteyner kentin eğitim koordinatörü Nurtekin Nazmi Metin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konteyner kentteki okulda ders başı yapıldığını anımsattı.

İki binadan oluşan okulda 30 sınıfta 2 bin 482 öğrencinin eğitim gördüğünü, bunlardan 258'sinin ana sınıfı çağında olduğunu belirten Metin, burada 4 derslikli bir anaokulun inşa edileceğini ve bu öğrencilerin eğitimlerine orada devam edeceğini bildirdi.

Okulun öğretmen ihtiyacının, konteyner kentte yaşayan 200 Suriyeli öğretmen arasından karşılandığını aktaran Metin, bunlardan 103'ünün gönüllü olarak ders verdiğini açıkladı.

-Türkçe dersine talep fazla

Nurtekin Nazmi Metin, Milli Eğitim Bakanlığının Suriyelilerin kaldığı bütün konteyner kentlerde Suriye müfredatının uygulanması yönünde talimat verdiğini belirterek, ilk 6 sınıfın ilkokul, 7, 8 ve 9. sınıfların ortaokul, 10, 11 ve 12. sınıflarınsa lise olarak planlandığını söyledi.

Müfredat doğrultusunda öğrencilere Türkçe dersi de vereceklerini açıklayan Metin, "Bu konuda yoğun bir talep alıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığından 18 Türkçe öğretmeni talep ettik" dedi.

Suriyeli öğretmen ve öğrencilerde, ülkelerinde yaşanan iç savaşın izlerinin silinmediğini gördüklerini vurgulayan Metin, şöyle konuştu:

"Öğretmenlerin kendi içlerinde ciddi olarak yara kaldığını fark ettim. Vatanlarına duydukları özlem ve sahip oldukları her şeyi bir günde, bir gecede kaybetmiş olmanın verdiği acıyla ağlayan öğretmenlere bile denk geldim. Bu bizi ciddi olarak yaralamıştır."

-"Çok büyük bir üzüntü ve acı içerisindeyiz"

İngilizce öğretmeni Semiyra El-Kasım, Suriye'nin Humus kentinden geldiğini söyledi.

Ülkelerindeki iç savaşta evlerinin ve okullarının bombardıman sonucu yıkıldığını dile getiren El-Kasım, Türkiye'de rahat olduklarını, öğrencilere yardımcı olmaya çalıştıklarını bildirdi.

Memleketini özlediğini belirten El-Kasım, "Çok büyük bir üzüntü ve acı içerisindeyiz. Allah'a dua etmekten başka herhangi bir seçeneğimiz de yok. İnşallah en kısa sürede ülkemize dönmeyi ümit ediyoruz" diye konuştu.

Öğrencilerden 12. sınıfa devam eden Zehra El-Kürdi de Humus'tan ailesiyle geldiğini söyledi.

Okulun açılmasından dolayı mutlu olduğunu belirten El-Kürdi, eğitimini en iyi şekilde tamamlamayı ümit ettiğini vurguladı. Suriyeli öğrenci, Malatya'da güvende olduklarını ifade ederek, "Suriye hakkında büyük bir üzüntü duyuyorum. Bütün Arap ülkelerinin Suriye'ye Türkiye'nin yaptığı gibi yardım etmesini istiyorum. Burada her şeyimiz var. Hiçbir şeye ihtiyaç duymuyoruz" dedi.

Suriye'yi çok özlediğini ve oraya geri dönmeyi arzuladığını dile getiren Zehra El-Kürdi, şunları kaydetti:

"Esed, Suriyelilere çok zalim davranıyor. Harp çok yıkıcı. Şavaş, çocuklara varıncaya kadar çok büyük bir yıkıma neden oldu. Zalim yönetimden çocuklar ve yaşlılar bile olumsuz etkilendi. Türkiye'ye savaşın bu olumsuz yönlerinden dolayı gelmek zorunda kaldık."

Kevser Süleyman da ailesiyle Humus'tan geldiğini bildirdi.

Lise son sınıfta okuduğunu belirten Kevser Süleyman, ülkesini, öğretmenlerini ve arkadaşlarını çok özlediğini belirterek, "Allah'a bizi ülkemize kavuşturması için dua ediyorum. Allah'ın izniyle memleketimize döneceğiz" dedi.

Kaynak: AA