Girişimci Adaylarına 'Uygulamalı Girişimcilik Okulu'

Ankara Sanayi Odası ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı arasında imzalanan protokolle "Uygulamalı Girişimcilik Okulu" projesi hayata geçirildi. Bu kapsamda KOSGEB, iş planı kabul edilen girişimcilere 30 bin lirası hibe, 70 bin lirası da geri ödemeli olmak üzere toplamda 100 bin lira tutarında destek verilebilecek.

Hamamönü'ndeki Hasan Altun Konağı'nda düzenlenen imza töreninde konuşan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, KOBİ'lere Ar-Ge ve inovasyon konusunda bir kültür oluşturulması için çeşitli destekler verdiklerini ifade etti.

"Küresel rekabette söz sahibi olmak istiyorsak, KOBİ'lerin ölçeklerini büyütmemiz lazım" diyen Kaplan, destekleren girişimcilerin başarı öykülerini gördükçe mutlu olduklarını dile getirdi.

Türkiye'de girişimciliğin geleneksel metotlarla yapıldığına dikkati çeken Kaplan, "Artık bunun değişmesi gerekiyor. Yeni nesil girişimcileri yetiştiriyoruz" dedi.

Girişim yapılmadan önce, yatırım yapılacak sektöre ilişkin İş planları ve gerekli diğer araştırmalarının yapılması gerektiğini belirten Kaplan, "Girişimci adaylarımıza eğitimlerde uygulamalı olarak iş planı hazırlatıyoruz. Girişimci olmak kolay ama onu yaşatabilmek daha zor. Onu güçlendirmek adına her daim yanınızda olacağız" diye konuştu.

ASO ile birlikte hayata geçirdikleri "Uygulamalı Girişimcilik Okulu"nun Ankara için bir kazanç olduğunu ifade eden Kaplan, "Böylesine önemli bir eğitimin, böyle nezih bir mekanda verilecek olmasını çok büyük bir şans olarak görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

-"Girişimci sayımızı artırmamız gerekiyor"

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda yapılması gereken birçok işin olduğunu kaydederek, "Bunların başında girişimci sayımızı artırmak geliyor. Bizler, büyüklerimizle Türkiye'yi buraya kadar getirdik. Bundan sonrası gençlerimizin. Onlar bizden çok daha donanımlı yetişiyor. Ülke olarak çok fazla kat etmemiz gereken yol var" şeklinde konuştu.

Türkiye'deki kadın girişimci sayısının artması gerektiğine işaret eden Özdebir, kadınlar için birçok iş sahası olduğunu ve kadın girişimcilerin desteklendiğini belirtti.

Konuşmaların ardından protokolü imzalayan Kaplan ve Özdebir, girişimci adaylarına ilk dersi verdi. Kaplan, girişimciliğin önemine dikkati çekerken, Özdebir de "İş hayatı ayakkabı gibidir. Bazen ayağınızı sıkar, bazen de ayağınızda olup olmadığını bile anlamayacak kadar rahattır. Sıkıntılı günler gelip geçicidir, panik yapmayın" tavsiyesinde bulundu.

-Eğitimler

Söz konusu eğitim programı kapsamında girişimci adaylarına iş planına dayalı olarak kuracağı işletmelerin başarı düzeylerini artırmak amacıyla genel girişimcilik becerilerinin geliştirilmesinin yanısıra uygulamalı atölye çalışmaları, işletme yönetimi, üretim, pazarlama, finans gibi eğitimler de verilecek. Yıl boyunca sürdürülecek olan eğitimler, 20'şer kişilik gruplarla toplamda 70 saat olarak uygulanacak.

Söz konusu eğitim programı sonunda, katılımcılara "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi" verilecek ve iş planının kabul edilmesi koşuluyla KOSGEB'in vereceği 30 bin lirası hibe, 70 bin lirası da geri ödemeli olmak üzere toplamda 100 bin lira tutarında destek verilebilecek.

Kaynak: AA