Yangından Korunma Haftası

Eryap AŞ Üst Yöneticisi Emrullah Eruslu, "Doğru ısı yalıtımı yapılırsa Bursa halkının yıllık tasarrufu 250 milyon lira olur. Bursalıların evlerindeki bu tasarrufla kente 5 Timsah Arena yapılır" dedi.

Eruslu, "Yangından Korunma Haftası" dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, yangın nedeniyle olası can ve mal kaybının önüne geçilmesi için yalıtımın şart olduğunu bildirdi.

Bursa'da 2012 yılında 4 bin 834, 2013 yılının ilk 7 ayında ise 2 bin 617 yangın vakası yaşandığını, bu vakalar arasında tarihi binaların olduğunu, tarihi eser restorasyonlarında yangına dayanıklı yalıtımın şart koşulması gerektiğini belirten Eruslu, "Bursa'da ısınmak için yılda 1.5 milyar metreküp doğalgaz kullanılıyor. Bu miktarın yüzde 33'ünü konutlar kullanıyor. Isınmak için Bursalılar evlerinde 500 milyon lira harcıyorlar. Kentte konutların hala yüzde 90'ı yalıtımsız. Doğru ısı yalıtımı yapılırsa Bursa halkının yıllık tasarrufu 250 milyon lira olur. Bursalıların evlerindeki bu tasarrufla kente 5 Timsah Arena yapılır" diye konuştu.

Eruslu, Bursa'da lodos ile evlerinin ahşap yapısı nedeniyle sık sık yangınlar çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Geçmişimizi çok çabuk unutuyoruz. Bursa'nın tarihine baktığımızda 1491 yılındaki yangında kentte birçok anıt yapı tahrip olurken, 1520 yılındaki deprem sonrasında çıkan yangında ise kentin yarısı yok olmuştu. 1590 yılında yine aynı büyüklükte bir yangın yaşayan Bursa'da, 1728 yılında da Kayhan Çarşısı'nda yangın çıktı. 1756 yılında çıkan yangında ise Sipahi Pazarı, Geyve Hanı, Çıra Pazarı ve Saraçhane gibi yerler büyük tahribat gördü. Ufak tefek yangınlar dışında 1761-1804 yılları arasında 7 büyük yangın geçiren Bursa'da, 1801 yılındaki yangında kentin üçte ikisi zarar görmüştü. Bursa tarihinde en kara gün kuşkusuz 9 Şubat 1855 tarihindeki 7,5 şiddetindeki deprem ve sonrasında çıkan yangınlardır. Bu tarihte Bursa'daki konutların neredeyse tamamı tahrip olmuştu. Bursa'nın en son ve önemli yangını 1958 Kapalıçarşı'da çıkandır. Bu yangında tüm Kapalıçarşı yanmış, alevler Ulucami ve hanları da etkisi altına almıştı."

Yangın güvenliğini sağlamanın yolunun aktif önlemlerin dışında, yalıtımdan geçtiğini dile getiren Eruslu, "Taş yünü, yapılarda çok yönlü yalıtım sunmasının yanı sıra özellikle yangın yalıtımı için özel koruma sağlıyor. Bursa tarihi mirasında önemli yeri bulunan mahallelerin birbirleriyle bütünleşen ve yaşayan bir yapısı var. Turizm şehri olma yolunda da hızla ilerleyen Bursa otomotiv ve tekstil sanayinin de başkenti. Tüm bu özellikleri bize Bursa'da binaların yangına karşı özel koruma gerektirdiğini gösteriyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA