Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi Ulusal Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, "Ülkemiz askeri darbeler, vesayet rejimleri ve demokrasi problemleriyle devamlı boğuştu, mücadele etti. Başbakanımızı şehit verdik, asıldı. Bakanlarımız asıldı. Çok kayıplar verdik. Kayıp yıllarımız oldu ama sonunda Türkiye'yi belli bir yere getirmeye muvaffak olduk" dedi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre Merkezi'nde düzenlenen Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi Ulusal Toplantısı'nda konuşan Kavranoğlu, Türkiye'nin 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde çok büyük değişimler yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

"Birinci Dünya Savaşı'ndan büyük bir imparatorluğu kaybetmiş, nüfusunu kaybetmiş, harap bir ülke olarak çıktık. Ülkemizde bir toplu iğne veya kibrit bile üretilebilecek bir kapasite veya birikim kalmamıştı. 1930'lardan itibaren devlet eliyle kalkınmak için birçok yatırım yapıldı. 1963'te bilimde ilerlemek amacıyla TÜBİTAK kuruldu, 1990'da ASELSAN ve diğer savunma sanayi şirketleri kuruldu."

Halkın okur yazarlık oranının yükseltilmesi için çok büyük gayretlerin gösterildiğini vurgulayan Kavranoğlu, "Ülkemiz askeri darbeler, vesayet rejimleri ve demokrasi problemleriyle devamlı boğuştu, mücadele etti. Başbakanımızı şehit verdik, asıldı. Bakanlarımız asıldı. Çok kayıplar verdik. Kayıp yıllarımız oldu ama sonunda Türkiye'yi belli bir yere getirmeye muvaffak olduk" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde yaptığı konuşmadaki, "İlim adamı, ilim namusundan, fikir namusundan bedeli ne olursa olsun taviz vermeyen insandır. Çok açık net söylüyorum. Ben bir siyasetçiyim, eğer biz bile kalkıp da ilme ters bir şeyi istiyorsak ilim adamının şunu söylemesi en önemli görevidir: 'Öyle değil böyledir' demesi lazım. El pençe divan durup, 'Ferman buyurdunuz efendim' dememesi gerekir. Şu anda biz dünyada bunu yaşıyoruz, ülkemizde de bunlar yaşandı. İşte bunların aşılması lazım. Bunları aştığımız zaman üniversiteler güçlüdür. Bunları aşamazsak üniversitelerimiz gariptir, fakirdir, fukaradır" bölümünü cep telefonundan salondakilere dinleten Kavranoğlu, şöyle devam etti:

"Başbakanımızın konuşmasına baktığımız zaman bilim adamlarına, üniversitelere açtığı bence tarihi bir kredidir. Bunu yeteri kadar toplumda maalesef gözlemedim. Bilim dünyamızın, bilim adamlarımızın Başbakanımızın uzattığı bu dost eline ve Türkiye'yi bilimin ışığında ileriye götürme davetine mutlaka kuvvetli bir şekilde cevap vermesi gerekir. El pençe durup, 'ferman buyurdunuz efendim' dememesi gerekir. Gerektiğinde, 'doğrusu böyledir Sayın Başbakanım' demesi gerekir."

-Diğer konuşmacılar

Malatya Valisi Vasip Şahin de böyle bir toplantının Malatya'da, İnönü Üniversitesinde yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise Türkiye'de 2023 vizyonuna göre 180 üniversite olduğunu, 70 üniversite daha açılacağını kaydetti.

Büyükşehirlerde üniversite yapılacak alanın kalmadığını savunan Çelik, "Allah aşkına artık bu yeni açacağımız üniversiteleri hem yaşam, hem kolaylık açısından hem de Anadolu'nun gelişmesi açısından, bundan sonra Anadolu şehirlerinde açmamız lazım. Yani İstanbul'da iki apartman dairesini birleştirerek, apartman dairesinin boyundan büyük üniversite tabelaları asarak, biz bu binalarla ne bilim üretebiliriz ne teknoloji üretebiliriz" diye konuştu.

Toplantıya Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Eksin ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim adamı katıldı.

Kaynak: AA