Konya'da 'Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası' Düzenlendi

Altınekin ilçesinde "Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası"nın ilk etkinliği gerçekleşti.

İçişleri Bakanlğı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gıda Tarım ve Hayvacılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği işbirliğince bir düğün salonunda düzenlenen "Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası"nda çiftçilere çeşitli eğitimler verildi.

Altınekin Kaymakamı Haydar Köktaş, programda, ilçenin, kişi başına düşen traktör sayısı itibariyle Türkiye genelinde ön sıralarda olduğunu dile getirdi.

Ancak traktör kaynaklı kazalarda alt sıralarda olduklarını vurgulayan Köktaş, "Kazalardan dolayı, Türkiye genelinde canı yanmış birçok insan var. O yüzden bu eğitici programlar çok önemli. Etkinliğe katkı sağlamış herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Türkiye'de tarımsal faaliyetlerin yoğun olması nedeniyle, fazla sayıda traktörün yolla çıktığını aktardı.

Konya'da da yaklaşık 75 bin 37 tarımsal araç bulunduğunu anlatan Namal, son 3 yılda; Konya merkez ve taşra ilçeleriyle birlikte 5'i ölümlü olmak üzere toplam 66 zirai aracın karıştığı kazanın meydana geldiğini bildirdi.

-Kazaların en önemli nedeni, traktörlerin görülememesi

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankal, etkinlikte, trafik kazalarının tüm dünya ülkelerinin mücadele ettiğini, en önemli sorunlardan biri olduğunu ifade etti.

2013 yılı Ağustos ayı itibariyle traktör sayısının Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 543 bin 767 ulaştığını belirten Çankal, şunları kaydetti:

"Son üç yılın verilerine göre, lastik tekerlikli traktörlerin teknik nedenlerle kazalara karışma oranı diğer tüm araçlara göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu kazaların en önemli nedeni traktörlerimizin sürücüler tarafından görülememesidir. Yani yeterince reflektör ve diğer ışıklandırma ekipmanlarının traktörlerde bulunmamasıdır. Tarlalarda, bahçelerde çalışma şartlarının zor olduğunun, bu zorluklarla mücadele ederek yapmış olduğunuz üretimin çok önemli olduğunun farkındayız. Ancak trafik ortamında sizin ve başkalarının can ve mal emniyetinin de düşünmemiz gerekiyor. Bu nedenle başkalarının canına kıymak istemiyorsanız, traktör ile römorkların arka ve yan kısımlarına reflektör takmayı unutmayalım. Traktörlerde tepe lambası bulundurmayı ihmal etmeyelim. Sizin yapacağız bir hata, insanların hayatlarının sönmesine neden olabilir."

Kaynak: AA