Ağrı’da Künib’ten Bilim Şöleni

Kurulduğu günden bu yana yaklaşık dört yıl geçmesine rağmen, kısa sürede 12 ülkeden 62 üniversiteyle küresel bir birlikteliğe dönüşen Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), bölgesel ve küresel çapta ses getiren organizasyonlara imza atmaya devam ediyor.

Ağrı’da Künib’ten Bilim Şöleni
Başkanlığı ve Sekretaryası Ardahan Üniversitesi tarafından yürütülen Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), Ağrı Valiliği ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği “Kavimler Göçünden Orta Asya-Kafkasya- Anadolu” temalı “KÜNİB Uluslararası Ağrı Sosyal Bilimler Kongresi”, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 25 Eylül 2013 Çarşamba günü başlayan kongre 27 Eylül 2013 Cuma gününe kadar devam edecek.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Nezehat Çeçen Konferans Salonu’nda başlayan kongreye Ağrı Vali Yardımcısı Ercan Ateş, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Telat Yanık, yurt içi ve yurt dışından birçok üniversite rektörü ve çok sayıda akademisyen katıldı.

KAFKASYA BÖLGESİNİN ORTAK AKIL PLATFORMU: KÜNİB
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Nezehat Çeçen Konferans Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açış konuşmalarında önemli mesajlar verildi.

Programda ilk sözü alan Vali Yardımcısı Ercan Ateş, kongrede sunulacak bildirilerin bölgeye önemli katkılar sunacağını belirtti.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan ise, üniversitelerin bulunduğu yerlerin ekonomik, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısını değiştiren ve geliştiren kurumlar olduğunu hatırlatarak, Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin bölgesel ve küresel rolüyle ilgili çeşitli tespitlerde bulundu. Kafkasya ile Türkiye’nin tarihten beri ortak bir kültür ve coğrafyayı paylaştığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Aslan, “Bu bölgede yaşayan insanlar aynı kaderi yaşıyorlarsa kendi zenginliklerini ortaya çıkararak birlikte hareket etmek zorundadır. Bu bağlamda Kafkas Üniversiteler Birliği’yle beraber, bölgede ortak bir akıl platformu oluşturulmuştur. Ayrıca KÜNİB çatısı altında bölgedeki üniversiteler arasında bilgi ve deneyim paylaşımı somut olarak gerçekleştirilmektedir” diye konuştu.

KÜNİB BAŞKANI REKTÖR KORKMAZ: BÖLGENİN KADERİ ÜZERİNDE BİRLİKTE HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR
KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, üniversitelerin, insanın toprakla ve coğrafyayla olan kader birliğini çok iyi bir şekilde okuması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Rektör Korkmaz, KÜNİB bünyesinde ortak faaliyetlerde bulunulmasının önemini, “Kafkasya ve Orta Asya coğrafyası dünya enerji ve petrol kaynakları için önemli bir merkez olmasına karşın, üniversitelerin bu alanda yaptığı çalışmalar çok azdır. Madem ki coğrafya bizim kaderimizdir, o halde üniversiteler olarak bu kaderi birlikte inşa etmemiz gerekiyor” sözleriyle özetledi.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin böyle bir kongreye ev sahipliği yapmasının ülkemiz açısından çok önemli olduğunu da belirten KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Üniversite demek sadece bina yapmak değil; çevrenizle ilgili endişeleri de tespit edip, bu alanda çalışmalar ortaya koymaktır. Kongrede, bilim insanları olarak bu endişeleri hep birlikte ele alacağız” sözleriyle, üniversitelerin düzenlediği bu tür bilimsel organizasyonların hayati olduğunu ifade etti.

KONGREYE 137 BİLİM İNSANI KATILDI
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Dağdemir, üç gün sürecek kongreye yurt içi ve yurt dışından toplam 137 bilim insanının katıldığını bildirerek, toplantıda din, ekonomi, tarih, coğrafya, edebiyat, turizm ve sanat alanlarında 130 bilimsel bildirinin sunulacağını dile getirdi. Açış konuşmalarından sonra kongrede ilk bildiriyi Azerbaycan Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tofiq Mustafazade, “18. Yüzyılın 20-40 Yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ve Azerbaycan” konulu çalışmasıyla sundu. Ayrıca kongrenin ilk gününde Kırgızistan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı Prof. Dr. Roza Amanova, mini bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.
Kaynak: İHA