3. BM Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Konferansı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin, dünyanın 16. Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisi olarak, uluslararası kalkınma işbirliği mimarisinde dinamik bir aktör olarak rol aldığını belirtti.

New York'ta düzenlenen "3. Birleşmiş Milletler Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Konferansı yüksek düzeyli çalışma kahvaltısına katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2014 yılının "Uluslararası Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Yılı" olarak ilan edilmesinden dolayı memnuniyet duyduklarını belirterek, bir sonraki yıl Samoa'nın ev sahipliğinde yapılması planlanan, "3. Uluslararası Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Konferansı'nın da başarılı olacağı yönündeki inancının tam olduğunu söyledi.

Yılmaz, BM üyelerinin bu sürece pragmatik, yapıcı ve ileriye dönük bir perspektifle yaklaşmasının gerekliği konusunda Türkiye'nin de bir örnek oluşturarak başı çekmeyi arzuladığını söyledi.

Türkiye ''SIDS'' Konferansı için ev sahipliği teklifinde bulundu-

2015 yılında yapılacak "En Az Gelişmiş Ülkeler 4. BM Konferansı Ara Dönem Değerlendirme Toplantısı'na da ev sahipliği yapmayı teklif ettiklerini belirten Yılmaz, Türkiye'nin SIDS ve LDCs ile paylaşabileceği birçok başarı hikayeleri ve deneyimleri olduğunu dile getirerek, talepte bulunulması durumunda bunları paylaşmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

-Türkiye yardım veren ülkeler sıralamasında 4'üncü oldu-

2014 yılında yapılacak ''Uluslararası Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri '' toplantısında, gelişmekte olan küçük ada devletleri için 2015 yılı sonrası kalkınma gündemine paralel olarak yeni bir kalkınma çerçevesi oluşturabilmesi için gereken çabanın gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, 2013 Küresel İnsani Yardım Raporu'nda yer alan istatistiklere göre, Türkiye'nin 2012 yılında yaptığı 1 milyar ABD dolarını aşan yardımları sebebiyle dünyadaki donör hükümetler sıralamasında 4. sıraya yükseldiğini, yine Türkiye'nin 2011 ve 2012 yılları arasında yaptığı ve neredeyse ikiye katlanan resmi kalkınma yardımlaro sebebiyle 2012 yılı donör hükümetler sıralamasında 15'inci sırada yer aldığını kaydetti.

Yılmaz, "Türkiye dünyanın 16. Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisi olarak, uluslararası kalkınma işbirliği mimarisinde dinamik bir aktör olarak rol almaktadır" dedi.

Kaynak: AA