Simav’da Zeytin Tüketimi Rekor Düzeyde

Kütahya'nın, köyleriyle birlikte 69 bin nüfuslu ikinci büyük ilçesi Simav, Ege bölgesinde en fazla zeytin ve zeytinyağı tüketen yerleşim merkezlerinin başında geliyor.

Simav’da Zeytin Tüketimi Rekor Düzeyde
Geçit iklimine sahip olduğu için zeytin yetişmese de Simavlılar zeytin ve zeytinyağı yiyemeden yapamıyor. Simav’a zeytin, her hafta çarşamba günleri kurulan Halk Pazarı'nda tezgah açan yabancı esnaflar tarafından Manisa’nın Akhisar, Balıkesir’in Edremit, Havran, İzmir’in Bergama ilçelerinden getiriliyor.

Edremitli zeytin satıcısı Halil İbrahim Adıgüzel, Simavlıların çok zeytin ve zeytinyağı tüketmelerinin, vatandaşların çalışmak üzere Ege bölgesindeki il ve ilçelere mevsimlik göç etmelerinden ve buralarda kazandıkları alışkanlıktan kaynaklandığını belirtti.

Zeytin satmak için Simav'ın yanı sıra komşuları olan Kütahya’nın Pazarlar, Şaphane, Hisarcık ilçelerinde de halk pazarlarında tezgah açtıklarını ifade eden Adıgüzel, “Bu çevrede en fazla zeytin Simav’da tüketiliyor. Simavlılar haftada 7-8 ton civarında zeytin ile 2 ton civarında zeytinyağı tüketerek yüzümüzü güldürüyor” dedi.

Zeytin’in çok tüketilmesi nedeniyle ilçede son yıllarda yerli halktan zeytin satmak üzere pazarda tezgah açanlar da çoğalmaya başladı.

Simav’da tezgah açan zeytin satıcısı Mehmet Sevilmiş, “Hemşehrilerimizin zeytini çok tüketmesi esnaf olarak bizim de pazarda tezgah açmamıza neden oldu. Şükürler olsun işlerimiz çok iyi. Simav’ın yanı sıra komşu ilçelerde değişik günlerde kurulan halk pazarlarında zeytin satarak geçimimizi sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA