Almanya'da Hükümet Kurma Arayışları

Almanya'da yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi ve Bavyera'daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden oluşan Birlik Partileri, hükümet kurmak için koalisyon ortağı arıyor.

Seçimlerin ardından Almanya'da hükümet kurma çalışmaları sürüyor. CDU ve CSU, koalisyon için ortak ararken, Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi muhtemel ortaklığa şüpheli bakıyor.

Bazı CDU üyeleri ise SPD'nin yanı sıra Yeşiller Partisi ile görüşmekten yana tavır sergiliyor.

Baden-Württemberg Eyalet Meclisi CDU Grubu Başkan Yardımcısı Peter Hauck, Yeşiller Partisi ile CDU arasında büyük engellerin kalktığını belirterek, "Yeşiller Partisi ile bir dizi ortak noktalarımız var" dedi.

CDU Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet, koalisyon kurulması için uzlaşmaya hazır olduklarını belirterek, ''Tabiki tüm konularda uzlaşmamız lazım. Başka türlü bir koalisyona gidemeyiz'' ifadesini kullandı.

Koalisyon görüşmelerinden sonucun nasıl olacağının bilinmediğini belirten Laschet, koalisyon görüşmesinin öncelikli konusunun enerji politikası olduğunu kaydetti.

Yeşiller Partisi'nde yönetimde yer alan kişilerin özellikle Meclis Grubu Eşbaşkanı Jürgen Trittin'in görevinden istifa etmesini muhtemel koalisyon görüşmeleri için olumlu bir sinyal olarak değerlendiren Laschet, Yeşiller Partisi'nin gelecek için başka ağırlık noktaları koymaları durumunda, bunun koalisyon görüşmelerini kolaylaştıracağını belirtti.

Laschet, parti arkadaşlarını uyararak sadece Sosyal Demorat Parti'nin bir seçenek olmadığına dikkati çekti.

CDU Yönetim Kurulu Üyesi Elmar Brok ise SPD ile kurulacak hükümet için aşılamaz engellerin bulunmadığını söyledi.

Brok, SPD ile çok yakın olduklarını, sadece hedefe giden yolda yöntem farkının bulunduğunu kaydetti.

Kuzey-Ren Vestfalya Eyalet Meclisi Grubu Başkanı Karl-Josef-Laumann, hızlı bir şekilde SPD ile koalisyon kurulmasını isteyerek, SPD'nin koalisyonu reddetme tutmunun "sorumsuzca" olacağını belirtti.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi Genel Başkanı Horst Seehofer, CSU'nun, SPD ile koalisyon yapmak istediğini belirtti.

-SPD, CDU'ya şüpheli yaklaşıyor

SPD 'den gelen söylemlerde ise 2005-2009 yılında CDU ile yapılan koalisyona işaret edilerek CDU ile bir koalisyona gidilmesi yerine güçlü bir muhalefet partisi olarak gelecek 4 yıl siyasi mücadelenin sürdürülmesi isteniyor.

SPD yöneticileri seçim kampanyasında verdikleri sözlerin CDU ile gerçekleşmeyeceğini, CDU'nun Yeşiller Partisi ile hükümeti kurmasını istiyor.

SPD çevreleri, kasım ayı ortasında yapılacak parti kurultayına kadar koalisyon kurulması konusunda partinin bir karar vermek istemediğini, böylelikle CDU'nun Yeşiller'e koalisyon görüşmesi yapması yönünde baskının artırılmasını bekliyor.

SPD'nin bir çok eyalet teşkilatı ise partinin koalisyon görüşmeleri konusunda parti içinde oylama yapması gerektiğini savunuyor.

SPD'nin sol kanadının sözcülerinden Hilde Mattheis, bu şartlar aldında SPD'nin CDU ile yapacağı koalisyonda kendisini çok fazla gösteremeyeceğini ileri sürdü.

Mattheis, SPD ile koalisyon yapmaması durumunda alternatiflerin CDU-Yeşiller Partisi Koalisyonu'nun yanı sıra erken seçimler veya azınlık hükümeti olduğunu kaydetti.

-Yeşiller Partisi

Seçimlerde oy kaybına uğrayan Yeşiller Partisi de bir taraftan kendi içindeki sorunları çözmeye çalışırken, diğer taraftan koalisyon kurulması konusunda CDU'dan gelen tekliflere kuşkuyla bakıyor.

Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Teşkilatı'nın Başkanı Seven Lehmann, CDU ile hükümet kurulmasına karşı çıkarak, seçimleri kaybettiklerini ancak inançlarını kaybetmediklerini belirtti.

Yeşiller Partisi'nden Tübinger Belediye Başkanı Boris Palmer de Birlik Partileri ile aralarında bir hükümet kurulmasının iyi bir düşünce olduğunu ancak bunun bu yasama yılı için olmadığını ifade etti.

Yeşiller Partisi Meclis Grubu Başkanlığına adaylığını koyan Anton Hofreiter, CDU ile görüşebileceklerini belirterek, ''Davet gelirse tüm demokratik partilerle görüşebiliriz'' dedi.

Hofreiter, koalisyon görüşmelerinde CDU Genel Başkanı Horst Seehofer'in dahil edilmesi durumunda görüşmelerin imkansız olduğunu ifade etti.

Almanya'da yapılan seçimlerden sonra Sol Parti ile hiçbir partinin koalisyon kurmak istemediği için Meclis'te sadece CDU-Yeşiller ve CDU-SPD koalisyonunun çoğunluğu elde etme imkanı bulunuyor.

Almanya'da koalisyon görüşmelerinin zorlu ve uzun süreceği tahmin ediliyor.

Kaynak: AA