Topçuoğlu: 'Gaziantep Sanayisi Başarısını Geçmişine Borçlu”

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Gaziantep'in sanayi ve ticaret alanında yakaladığı global başarının temelinde, geçmişte bu şehre hiç bir devlet yatırımının yapılmamasının yattığını söyledi.

Topçuoğlu: 'Gaziantep Sanayisi  Başarısını Geçmişine Borçlu”
Her geçen gün gelişen sanayisiyle Türkiye ve dünyada model şehir olarak anılan Gaziantep, sanayi alanında gerçekleştirdiği büyük ölçekli yatırımlarını aralıksız olarak sürdürüyor.

Arsa tahsisi yapılan Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesi ve bürokratik işlemleri süren Gaziantep-Kilis ortak Organize Sanayi Bölgesi hakkında değerlendirmelerde bulunan GSO Meclis Başkanı Topçuoğlu, sanayi alanında elde edilen tüm başarıların ve yeni yatırımların geçmişin bir hediyesi olarak karşılarına çıktığını ifade etti.

Gaziantep sanayi mucizesinin, tarihte yaşanan sıkıntıların insanlara kazandırdığı deneyimlerle gerçekleştiğini kaydeden Topçuoğlu, “Gaziantep sanayisinin geçmişi çok eski. Gaziantepliler sanayileşmenin oluşmaya başladığı günden bu yana sürekli yenilik, araştırma, yeni pazarlar bulma ve yeni ürünler geliştirme yönünde isteklilik içerisinde oldu. Burada yaşayan insanların genlerinde başarı odaklı bir çalışma ve yaşam tarzı var. Gaziantep’te ekilebilir tarım arazilerinin sınırlı, devlet yatırımlarının ise olmaması burada sanayi tohumlarının erken atılmasına ve daha hızlı gelişmesine önemli katkılar sağladı. Kısacası Gaziantep sanayisi geçmişinden aldığı güçle büyümekte ve hedeflerini arttırmakta” diye konuştu.

Gaziantep'in coğrafi konum itibariyle tarihi İpekyolu üzerinde olmasının da ciddi kazanımları beraberinde getirdiğini dile getiren Topçuoğlu, Irak, Suriye ve Ortadoğu üzerinden dünyaya açılan bir liman olma özelliğinin Gazi şehre yine ayrı bir ticari değer kattığını belirtti.

Topçuoğlu, “İnsanların üretmek üzerine kendilerine bir dünya kurduğu Gaziantep'in bir şansı da farklı sektörlerde öncü, lider firmalarının olması. Değişik iş kollarında müteşebbis; araştırmacı firmalar riskler almış. Belli sektörlere yatırım yapmış, o sektörlerin Gaziantep’te öncülüğünü üstlenmişler. Ondan sonra o sektörler, kümeleşme modeliyle büyüme göstermişler. Buna pamuk ipliğini, sentetik çuvalını, un fabrikalarını, makarna fabrikalarını ve plastik sektörünü örnek verebiliriz. Ama temelinde yatan benim inancım, buradaki insanların müteşebbis ve heyecanlı olması; başarı odaklı bir hayat felsefesi içerisinde hareket etmeleri. Bu da beraberinde büyümeyi getirdi. Bunların olabilmesi için en önemli etkenlerden biriside altyapının oluşması. Gerek teknik altyapı, gerek yetişmiş insan gücü, gerek usta ve sanatkar, bu unsurların olmazsa olmazıydı. Bu imkanların tümünün Gaziantep’te olması da sanayileşme sürecini hızlandırdı” ifadelerini kullandı.

Sanayi ve ticarette Gaziantep gerçeğini diğer illerin 10 yıldan bu yana kendilerine örnek aldıklarını ve gelen heyetlerin buradaki oluşumdan pozitif etki alarak kendi şehirlerinde bu yapıyı oluşturmaya gayret ettiklerini aktaran Mustafa Topçuoğlu, “Burada bana göre asıl önemli olan şey müteşebbis insan ruhudur ve işte Gaziantep'in asıl gücü de buradan gelmektedir” değerlendirmesini yaptı.

Gaziantep'in sanayileşmesinin yanında bir turizm ve kültür şehri olması yönünde de ciddi adımların atılması gerektiğini savunan Topçuoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Geçmişten gelen eksikliklerin ve yanlışlıkların telafi edilmesi ciddi zaman alıyor. Ancak Gaziantep’in daha yaşanabilir bir şehir olması, sosyal yaşam alanlarının daha etkin bir şekilde çoğalması, parklarıyla, restoranlarıyla, yaşam alanlarıyla, sosyal tesisleriyle ve alışveriş merkezleri ile kendini yenilemesi lazım. Sanayi çok hızlı büyüyor, bunun altyapısının da burada yaşayacak insanlar ve çalışacak kişiler için hızlı şekilde hazırlanması lazım. Bugün Gaziantep 5. OSB’ de arsa tahsisleri yapıldı. Buradan beklenti, kısa sürede 50 bin yeni istihdam. Bunun öncelikle altyapısının oluşması lazım. Yani bu 50 bin kişiye yönelik konut ve sosyal yaşam için hazırlıklar yapılması lazım. Bu şehirde sadece sanayi yok, hizmet sektörleri ve turizm yatırımları da var. Gaziantep’in altyapısının şehrin büyüme hızını paralel olarak bunları yakalaması lazım. Bu durum Gaziantep’in önümüzdeki dönemlerde bizim için olmazsa olmaz en önemli önceliği olacaktır.”
Gaziantep ve Kilis tarafından ortak yürütülen OSB çalışmalarına da değinen Topçuoğlu, Sanayi Bakanlığı’nın onayladığı ortak OSB için bürokratik sürecin halen devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA