1.uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı Başladı

Türkiye'de ilk kez, Ümraniye Belediyesi ve İstanbul Tasarım Merkezi’nin birlikte düzenlediği, 1. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı, gerçekleştirilen panel ile startını verdi.

1.uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı Başladı
Türkiye'de ilk kez düzenlenen 1. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı, 23-29 Eylül tarihleri arasında ABD, Hollanda, İngiltere, Fransa, İran, Dubai ve Türkiye'den katılan Uluslararası İslam Sanatları Geometrik desen ve İslam Mimarisi uzmanları eşliğinde, panelden sempozyuma, sergiden görsel sunumlar ve Kültürel gezilere kadar birçok etkinlik ile gerçekleştirilmeye devam ediyor. Çalıştay, “Tarihsel Süreç ve Yeni Denemeler” isimli programın açılışında, “Türkiye’de İslami Geometrik Desenler” isimli panel ile startını verdi. Panele Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Aracı, Ümraniye Belediye Başkan Vekili Av. Mahmut Eminmollaoğlu, Ensar Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Av. İsmail Cenk Dilberoğlu, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları, Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadettin Gül,Ümraniye SGK Müdürü Coşkun Bilgin,Ümraniye İlçe Spor Müdürü Muhammed Kılıç, Ak Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcısı Sami Yazgaç, Mekke ve Medine İçin tasarımlar yapan ABD’li Jay Bonner, İslam Sanatında Geometrik desenler kitabını yazan Eric Broug, uzmanlık alanı Doğu Halılarının Metematiği olan Carol Bier, İslami Geometrik Desenler ve Mineraller üzerine çalışmaları ile ödüller kazanan Jeoloji Mühendisi Emil Makoviky, Geometrik Desenler ve Matematik üzerine çalışmalar yürüten Minslaw Majewski, Çalıştayın Koordinatörlüğünü yapan Hüseyin Şen ve vatandaşlar katıldı.

HÜSEYİN ŞEN: “İSLAM DÜNYASININ BEŞİĞİ OLAN TÜRKİYEDE BİR HAYALİ İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”
Açılış konuşmasını yapan 1. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı Koordinatörü Hüseyin Şen, “Bugün tarihi ve mutlu bir gün. İslam dünyasının beşiği olan Türkiye’de, birkaç yıldır planlanan hayali ilk kez gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu hayalin gerçekleşmesinde başta; ev sahipliği yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ve ekibine, Ensar Vakfına ve İstanbul Tasarım Merkezi’ne sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

İSMAİL CENK DİLBEROĞLU: “GEOMETRİK DESENLER ÇALIŞTAYINDAN DUYMUŞ OLDUĞUM HEYECEN VE MUTLULUĞU İFADE ETMEK İSTİYORUM”
Daha sonra söz alan Ensar Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Av. İsmail Cenk Dilberoğlu, “ Ensar Vakfımızın ve Ümraniye Belediyesi’mizin ortaklaşa düzenlediği 1. Uluslararası İslami Geometrik Desenler Çalıştayı’ndan duymuş olduğum heyecan ve mutluluğu ifade etmek istiyorum. Ensar Vakfı genelde eğitim meseleleri ile ilgilenen bir sivil toplum örgütüdür. Bu amaçla kurulmuş iki adet merkezimiz var. Birincisi Değerler Eğitim merkezi. Bu merkezde pratik ve akademik anlamda bir neslin yetişmesi için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Diğeri ise İstanbul Tasarım Merkezi ve bu merkezde de sanatsal estetik ve İslami değerlerin yaşatılması, diğer nesillere aktarılması için aklınıza gelebilecek her türlü proje gerçekleştiriliyor. Bu Çalıştay İstanbul Tarsım Merkezi’nde iki yıldır yoğrulan ve bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz bir proje. İnşallah bunun ikincisi birincisinden daha nitelikli ve daha güzel olacak. Ben uluslararası tüm katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

MAHMUT EMİNMOLLAOĞLU: “BÖYLESİNE BİR ÇALIŞTAYA EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN BÜYÜK HAZ VE MUTLULUK DUYUYORUZ”
Ümraniye Belediye Başkan Vekili Av. Mahmut Eminmollaoğlu ise, “ Bugün burada üzerinde çokça çalışma yapılmamış olan İslam sanatında geometrik desenler adlı çalıştayımızın açılışında toplanmış bulunmaktayız. Böylesine bir çalıştaya ev sahipliği ve paydaş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu köklü kültürün bir üyesi olmaktan şeref ve gurur duyuyoruz. Bugün bir güzelliği daha burada birlikte yaşayacağız. Ümraniyemiz İstanbul’un en hızlı büyüyen ilçelerinden bir tanesidir. Ümraniye Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden bu yana verdiğimiz birçok sözün kat ve kat daha fazlasını gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biz Belediyeciliği, içinde yaşadığı kentin her noktasında, her konuda ve her yaş gurubunun ihtiyaçlarını giderme olarak anladık ve sadece fiziksel olarak değil, ruhtan ve bedenden oluşan insanoğlunun ruh dünyasını geliştirmenin çalışmalarını ve çabası sarf ettik. Biz yerel yönetim anlayışımız sadece klasik belediyecilik hizmetinden ibaret değil, insanın kültürel, sanatsal ve sosyal yönlerine projeler geliştirerek gelişimine katkı sağlamaktır. Kent Bilinci ve Kentli olmak duygusu insanlara aşılanmazsa, hızla gelişen kent ile kentin insanı arasında büyük uçurumlar oluşacaktır. Biz yönetim olarak önce insan ve kaliteli hizmet diyerek çıktığımız bu yolda; kültürel ve sanatsal aktivitelerimize her yıl artarak devam ettik. Ensar vakfı bünyesindeki İstanbul Tasarım Merkezi ile birlikte düzenlenen bu projede dahil olmayı kendimize görev bildik. Sadece Türkiye de değil, uluslararası çapta emeği harcayan akademisyenler özverili çalışmaları ile elde ettikleri çalışmaları bize aktaracaklardır. Böyle bir güzelliği ortaya koyma gayretlerinden dolayı başta Belediye Başkanımız Hasan Can’a, Ensar Vakfına ve Mütevelli Heyetine ve bu çalıştaya katılan uluslararası bilim adamlarına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ABDURRAHMAN ARACI, “DİN, BİLİM VE SANATIN BİRBİRİNDEN BESLENDİĞİNİN BİR GÖSTERGESİDİR”
Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Aracı da, “ İslam sanatı, İslam’ın yayıldığı bütün bölgelerde, yöresel üsluplarla kaynaşarak bölgelere göre değişen birçok zengin örneği ortaya koymuştur. Bu sanat Türklerin İslamiyet’e geçmelerinin ardından daha da çok gelişmiştir. İslam Mimari ve Süsleme sanatlarının en meşru ifade biçimi olan geometrik desenler, üçgen, kare ve birçok geometrik desenin kendisini tekrar etmesi sonucu, güzelliğin ve sonsuzluğun nasıl olabileceğini en özgün şekilde yansıtmaktadır. Bu çalıştay İslam Medeniyetlerinin ve Müslüman Milletleri’nin kültürlerinin daha iyi tanınmasına katkı sağlarken, din bilim ve sanatın birbirinden beslendiğinin gösterme açısından da çok önemlidir. Bu organizasyonun düzenlenmesinde ev sahipliği yapmaktan kaçınmayan İstanbul Tasarım Merkezine ve Ümraniye Belediyesi’ne ve bu sempozyuma katılan tüm bilim insanlarına teşekkürümü sunarak, bu tür çalışmaların önümüzdeki nesillere ışık tutmasını umuyorum” dedi.

Konuşmaların ardından uzmanlar, İslam Sanatındaki Geometrik Desenler ile nasıl tanıştıkları hakkında bilgiler vererek geometrik desenler üzerine gerçekleştirmiş oldukları çalışmalarına değindi. Konukların sorularını cevaplanmasının ardından katılımcılar verilen Öğle Yemeği arasında Ümraniye Belediyesi Tantavi Sosyal Tesislerinde verilen bir yemekle ağırlandılar. Öğleden sonra devam eden panelde, İslam Sanatında Geometrik Desenlerin nasıl meydana geldiği hakkında örnekler sunarak bilgi veren uzmanlar, kendi alanlarında desenlere hangi bakış açıları ile baktıklarını da aktardılar. 29 Eylül’e kadar sürecek olan Çalıştay, Osmanlı Mimarisinin yerinde incelenmesi adına Edirne gezisi ile son bulacak.
Kaynak: İHA