1. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı

Ümraniye Belediyesi ve İstanbul Tasarım Merkezi işbirliğinde düzenlenen 1. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı "Türkiye'de İslami Geometrik Desenler" paneliyle başladı.

Ümraniye Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, panele Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Ümraniye Belediye Başkan Vekili Mahmut Eminmollaoğlu, Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadettin Gül, Mekke ve Medine için tasarımlar yapan ABD'li Jay Bonner, "İslam Sanatında Geometrik Desenler" kitabını yazan Eric Broug, uzmanlık alanı doğu halılarının matematiği olan Carol Bier, jeoloji mühendisi Emil Makoviky, geometrik desenler ve matematık üzerine çalışmalar yürüten Minslaw Majewski ve vatandaşlar katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı, İslam sanatının, İslam'ın yayıldığı bütün bölgelerde yöresel üsluplarla kaynaşarak bölgelere göre değişen birçok zengin örneği ortaya koyduğunu belirtti.

Bu sanatın Türklerin İslamiyet'e geçtikten sonra daha da çok geliştiğini aktaran Arıcı, şunları kaydetti:

"İslam mimari ve süsleme sanatlarının en meşru ifade biçimi olan geometrik desenler, üçgen, kare ve birçok geometrik desenin kendisini tekrar etmesi sonucu güzelliğin ve sonsuzluğun nasıl olabileceğini en özgün şekilde yansıtmaktadır. Bu çalıştay, İslam medeniyetlerinin ve Müslüman milletlerinin kültürlerinin daha iyi tanınmasına katkı sağlarken, din bilim ve sanatın birbirinden beslendiğini gösterme açısından da çok önemlidir."

Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dilberoğlu da vakfın genelde eğitim meseleleriyle ilgilenen sivil toplum örgütü olduğunu belirterek, "Bu çalıştay, İstanbul Tarsım Merkezi'nde iki yıldır yoğrulan ve bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz bir proje. İnşallah bunun ikincisi birincisinden daha nitelikli ve daha güzel olacak" ifadelerini kullandı.

ABD, Hollanda, İngiltere, Fransa, İran, Dubai ve Türkiye'den uluslararası İslam sanatları geometrik desen ve İslam mimarisi uzmanları katıldığı çalıştay kapsamında, panel, sempozyum, sergi, görsel sunumlar ve kültürel geziler gibi çeşitli etkinlikler yapılacak.

Çalıştay, 29 Eylül'de sona erecek.

Kaynak: AA