Polonyalı Akademisyenden Sinop Üniversitesine Övgü

Erasmus Değişim Programı kapsamında Sinop Üniversitesine gelen ve Su Ürünleri Fakültesinde ders veren Polonya Szczecin Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi Deniz ve Kıyı Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr.Wojciech Piasecki, Polonya Szczecin Üniversitesi ile Sinop Üniversitesi arasında ilk kez bir akış gerçekleştirmek üzere Sinop'a geldiğini belirterek,Üniversite ile ilgili olumlu izlenimler edindiğini söyledi.

Sinop Üniversitesinde herşeyin son derece organize halde olduğunu ve Üniversite için düşüncelerinide ifade eden Piasecki, özellikle Su Ürünleri Fakültesini detaylı bir şekilde gezerek laboratuvarlarda ve balık ünitelerinde incelemelerde bulunduğunu belirtti.

Ayrıca Üniversiteye ait Seydi Ali Reis Araştırma Gemisi'nden de son derece etkilendiğini ifade eden Polonyalı akademisyen, "ç donanımı son derece iyi ve üniversitenin gelişimi açısından ciddi bir potansiyel oluşturuyor. Bu nedenle yabancı ülkelerle yürütülmesi planlanan ortak çalışmalarda ciddi bir kolaylık sağlayacaktır. Sadece biyolojik çalışmalar için değil, aynı zamanda sismik donanımın bulunması dolayısıyla jeolojik ve coğrafi araştırmalarda da olumlu bir etkisi olacaktır. Uluslararası projeler bulma ve bu projelere katılma anlamındada önemli bir potansiyel sağlayacaktır" dedi.

Türkiye ile Erasmus konusunda ilişkilerinin son derece başarılı olduğunu dile getiren Piasecki, "Hem öğrenci hem de öğretim üyesi değişiminin eğitim sürecine ciddi katkıları oluyor. Gidilen üniversitede giden kişi edindiği tecrübeleri aktarabiliyor. Ben de üniversitenizde ders verdim, hem benim öğrencilerinize bir katkım oldu hem de ben burada farklı uygulamalara tanıklık etmiş oldum.Bu programı son derece gerekli ve verimli buluyorum" diye konuştu.

Ülkesindeki su ürünleri konusuyla ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Piasecki, şöyle devam etti:

"Polonya'da tatlı su balıkçılığı çok yaygın, deniz balıkçılığı ise daha sonra gelişim kazandı. Avlanma sınırları oluşturulmadan önce ağ filoları çok büyüktü ve dünyanın her tarafına gidiliyordu ama tüm ülkeler kendi sınırlarını oluşturunca alan daraldı. Daha önceden çok büyük bir filolar vardı ve herkes çalışma imkanı buluyordu. Ancak ülkeler sınırlarını çizince o filo son derece daraldı. Baltık Denizi çok küçük bir deniz ve dolayısıyla avcılık da çok sınırlı. Durum böyle olunca da mezunların burada iş bulma şansı ortadan kalkıyor. Avcılık boyutunun sıfıra inmesi çok ciddi bir sorun."

Kaynak: AA