Okul Çağındaki Çocuklarda Beslenme

Yalova Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, "Öğrencilere temel beslenme bilgilerinin verilmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında müdahale edilmesi konusunda, velilerin yanı sıra öğretmenlere de önemli sorumluluklar düşmektedir" dedi.

Dedecan, yaptığı yazılı açıklamada, beslenmenin, sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranış olduğunu belirtti.

Okulların açılmasıyla çocukların, okulda ve evde beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dedecan, şunları kaydetti:

"Çocuğun toplum yaşamına ilk kez girdiği okul çağında yanlış beslenme alışkanlıkları edinmesi, hangi tür besinlere ihtiyacı olduğunu bilmemesi, düzensiz ve yanlış besin seçimine neden olmaktadır. Besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasındaki hatalı uygulamalar, okullarda verilen ve yenilen besinlerin uygun olmayışı beslenme sorunlarını beraberinde getirmektedir. Öğrencilere temel beslenme bilgilerinin verilmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında müdahale edilmesi konusunda, velilerin yanı sıra öğretmenlere de önemli sorumluluklar düşmektedir."

Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğününün sabah kahvaltısı olduğuna dikkati çeken Dedecan, şöyle devam etti:

"Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde, dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu, birkaç dilim ekmek veya 1 bardak süt, poğaça, meyve çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir. Çocukların sağlıklı beslenmeleri ve gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi için öğün atlanmamalı, günlük tüketilecek besinler 3 ana, 2 ara öğünde alınmalıdır."

Beslenme çantalarının hijyeni ve yiyeceklerin kalitesinin de önemli olduğunu vurgulayan Dedecan, "Beslenme çantası her gün yıkanmalıdır. Okula beslenme örtüsü, peçete ve su her gün getirilmelidir. Okula getirilecek ambalajlı yiyeceklerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli olup olmadığına ve son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Ayrıca öğrencilerin besinleri tüketme durumları izlenmeli, beslenme çantası hazırlanırken hazır kek ve bisküviler yerine evde hazırlanan yiyecekler tercih edilmelidir" dedi.

Dedecan, çocukların gerek okul yönetimi gerekse ebeveynleri tarafından sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri için teşvik edilmesi gerektiğini bildirdi.

Kaynak: AA