Tiyatrodan 'Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı' Yükselecek

Ankara Devlet Tiyatrosu, Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı"yla 1 Ekim'de Türkiye prömiyeri yapacak.

Sayısız eserde rol alan, sayısız eseri yöneten, yazan, sesiyle farklı karakterlere can veren şair, yazar, yönetmen, oyuncu Semih Sergen, Hz. Mevlana'ya duyduğu büyük aşkı tiyatroya tışıdı.

AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşamını tiyatroya adadığını anlatan Sergen, yıllar önce daha oyunculuğa yeni başladığı zamanlarda bir Konya gezisi sırasında Hz. Mevlana ve tasavvuf anlayışıyla tanıştığını söyledi.

Mevlana'ya olan ilgisinin sanki "büyülenmiş" gibi zamanla çoğaldığını ve araştırmalar yapmaya başladığını dile getiren Sergen, "Dünyada birden bire bir Mevlana'ya ilgi patlaması oldu. Tüm dünya fark etti ki insanlığın gözünü kan bürümüşken Anadolu'dan bir ses, 800 yıl öncesinden birleştirici, sevgi üzerine kurulu bir dil sunmuş. Bu da tüm insanlığın aradığı dil olduğu için hala Mevlana'yı anlamaya, bugün bile onun sözlerinin ışığında kendi içimizdeki ilahi benliğimizi keşfetmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

-"Bu bir tiyatro resitali olacak

Hz. Mevlana'nın dinler arası diyalog ve hoşgörü dili kullandığını ve "kim olursan ol, gel" düsturundan hareketle hayata baktığını ifade eden Sergen, araştırmalarının sonucunda 22 yıl önce "Gönüller Işığı Mevlana"yı yazdığını bunun da defalarca sahnelendiğini anımsattı.

Söz konusu eseri temel alarak da yeni bir uyarlamayla bu sezon seyircinin karşısına çıkacak, "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı"nı yazdığını ifade eden Sergen, şunları söyledi:

"Bu bir tiyatro resitali olacak. Oyun bittiğinde sanatseverler sanki bir film izlemiş gibi hissedecek. Sesle ve gözle anlatılacak, sahnede Mevlana'nın Horasan'dan Karaman'a, oradan da Konya'ya dönüşü, Anadolu'nun Mevlana'yı, Mevlana'nın Anadolu'yu tanıması, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvufun ne olduğu ve Allah'a duyduğu o büyük aşk anlatılacak. Ayrıca küçük semazenler sema dönecek."

Mevlana'nın gençler tarafından yeterince tanınmadığını savunan Sergen, kendisinin eser ve konferanslarla bu tanışmayı sağlamak için çabaladığını sözlerine ekledi.

Oda Tiyatrosu'nda sahnelenecek tek perdelik eserin dekor giysi tasarımı İnci Kangal'a, ışık tasarımı Ahmet Karademir'e ait. Yönetmen yardımcılığını Meltem Keskin Bayu'nun üstlendiği oyunda Semih Sergen, Süheyla Gürkan ve Akın Erozan rol alıyor.

Kaynak: AA