Sarıçam Ormanları Gençleştiriliyor

Sarıkamış ilçesinde, orman işletme müdürlüğünce başlatılan çalışma çerçevesinde sarıçam ormanlarının gençleştirilip daha bakımlı ve verimli hale getirilmesi planlanıyor.

İlçe Orman İşletme Müdürü Cemal Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanın yetişme seyrinin doğal tesadüflere bırakılmaması gerektiğini ifade ederek, ormanların devamlılığını sağlamak zorunda olduklarını söyledi.

Orman mühendislerince daha önceden belirlenen sahalarda yapılan doğal gençleştirme, sıklık bakımı ve rehabilitasyon çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirten Çelik, "Genç meşcere ormanlarına bakım yaparak ormanların sağlığına ve kalitesine yönelik bakım tedbirleri uygulanmazsa tabiat zaman içerisinde gövde ayrılması denilen doğal seleksiyonu yaparak ağaç sayısını azaltır. Bu süreçte tohumluk ve istikbal vadeden ağaçlarda yok olmaktadır" dedi.

Çelik, belirli zaman dilimlerinde bakım tedbirleri uygulanması gerektiğini aksi takdirde bir süre sonra ormanların çöpe dönüşebileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Sarıkamış'ta yaklaşık 40 bin hektarlık sarıçam ormanı bulunuyor. Üretim, gençleştirme ve bakım çalışmaları plan ve program çerçevesinde yürütülüyor. Bu çalışmalarda ortalama beş yüz orman köylüsüne de iş imkanı sağlanıyor. Bakım çağına gelmiş bir ormanda alt tabakada bulunan iyi gövdeleri bırakmak suretiyle diğerlerini çıkararak sırık, kağıtlık odun, maden direği şeklinde piyasaya sunmak ve bakım yapılan alandan gelecekte daha kaliteli ürün elde etmek, esas amacımız budur. Bu ormanlar bir plan döneminde yeniden gençleştirmeye alınacak. 120 yaşında olan ağaçların içinden yeniden gençleştirme yapılacak. Ormanların devamlılığının sürdürülebilirliğinin sağlanması, yani 'devamlı ormanlar ',bakanlığımızın, orman genel müdürlüğümüzün son zamanlarda geliştirdiği politikadır."

Kaynak: AA