Demirci Mehmet Efe Mezarı Başında Anıldı

Aydın Valiliği İl Sosyal Proje ve Etüt Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün birlikte yürüttüğü 'Milli Mücadele Kahramanlarını Anma Projesi' kapsamında Demirci Mehmet Efe Mezarı başında anıldı.

Demirci Mehmet Efe Mezarı Başında Anıldı
Projeye başkanlık yapan Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan ve beraberindeki İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şükrü Söylevci, İl Sosyal Proje ve Etüt Müdürü Necati Doru, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Raziye Yaralı, Nazilli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fatih Demir ve beraberindeki heyet ilk olarak Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur'u makamında ziyaret etti. Ardından Demirci Mehmet Efe'nin mezarının bulunduğu Eğriboyun Mezarlığı'na geçen heyete Demirci Mehmet Efe'nin yeğenleri Şükrü Şimşek ve Ziya Demirciefe eşlik etti.

Demirci Mehmet Efe ve aile mezarlığı ziyaretinde konuşan 81 yaşındaki Ziya Demirciefe, Demirci Mehmet Efe’nin amcası olduğunu ve efenin, bu memleketi ve memleketin namusunu, şerefini koruyan efe olduğunu söyledi.

Bazı kişilerin amcasının ismini istismar ettiğini ifade etti.

Bugüne kadar Nazilli başta olmak üzere Kurtuluş Savaşında büyük emekler harcayan Demirci Mehmet Efe’nin yeterince sahiplenilmediği için üzüntü duyduklarını belirten Ziya Demirciefe; “Allah rahmet eylesin. Kendisiyle ilgili yeni girişimler, onu anlatacak, onun fedakarlıklarını duyuracak işleri duydukça çok duygulanıyorum. Burada bir tarih yatıyor, konuşulacak o kadar çok şeyler var ki anlatmak günler alır” dedi.

VAHDETTİN’E TAHTTAN İN UYARISI
Demirci Mehmet Efe’nin yunan işgali zamanında Yunanlıları Nazilli ile Aydın havalisinden sürüp çıkaran ve son Padişah Vahdettin’i tahtından indiren efe olduğunu söyleyen Demirci Mehmet Efe’nin yeğeni Ziya Demirciefe; “Efe amcamız, padişaha şöyle bir telgraf çekmiş. ‘Seni Venizelos’un kardeşi addediyorum, in aşağıya tahttan. Eğer inmezsen 24 saat zarfında karşındayım diyor. Bunları bize Demirci Mehmet Efe’nin kardeşi rahmetli babam anlattı. Oğlum, İstanbul’u bastık dedi.

O zamanlar İstanbul 300 bin nüfuslu imiş. İstanbullular efeleri hiç görmemişler. Oysa efeler Türkiye Cumhuriyetinin kurulması için bu işleri yapıyorlar. Biz efeler İstanbul Bakırköy’de 6 ay boyunca kaldık dedi.

Tüm işler bittikten sonra Efelerimiz Nazilli’ye Milis Kuvvetlerinin bulunduğu karargaha dönüyorlar” diye konuştu.

ALBAY RÜTBESİ VERİLDİ
Nazilli’de en yaşlı Demirci Mehmet Efe ailesinden kendisinin kaldığını belirten 92 yaşındaki Şükrü Şimşek; “Demirci Mehmet Efe benim dayımdır. Efenin en yaşlı yeğeniyim. Maalesef üzülerek görüyoruz ki memleketimiz efemize sahip çıkmıyor. Bizler buna yanıyor, üzülüyoruz. Atatürk Yörük Ali Efe’ye Yüzbaşı rütbesi verirken, dayım Demirci Mehmet Efe’ye de Albaylık rütbesi verdi. Atatürk, Demirci Mehmet Efe’ye yunanı 3 ay Köşk cephesinde tut. Ben düzenli bir ordu kuruyorum dedi.

Demirci 3 yıl tutarak Atatürk’ün düzenli ordu kurmasını sağladı. Atatürk’te Afyonkarahisar’da savaşı başlattı” dedi.

Kaynak: İHA