'Sigorta Dolandırıcılığı' Mağduriyetlerinde Artış

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, derneklerine yapılan şikayetlerde yetkisiz aracılar tarafından sigorta satışına bağlı mağduriyetlerin, geçen yıla göre yüzde 500 oranında arttığını söyledi.

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pek çok tüketici tarafından derneğe ulaştırılan şikayetlerde, bazı çağrı merkezlerinin tüketicileri telefonla arayıp yetkisiz oldukları halde sigorta ürünleri satma girişiminde bulunduklarını anlattı.

Sigortayı kabul etmeyen tüketicilerin sonraki yıl tekrar aranıp kendilerine, "bir yıl önce kampanya kapsamında ilk yılı ücretsiz 2 yıllık poliçe yapıldığı, ücretsiz poliçenin sona erdiği, iptali halinde cayma bedeli olarak iki kat ücret ödemek zorunda kalacakları" yönünde tehdit edildiğini belirten Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Ödemek istemedikleri takdirde icraya verilecekleri yönünde tehdit alıyorlar. Tüketicilerin, 'ben yapılmasını istemedim' itirazlarına ve 'Geçen yıl verdiğiniz onayın ses kaydı mevcut' denilmesine rağmen ses kayıtları 'gizli' olduğu gerekçesiyle dinletilmiyor. Kredi kartı bilgileri baskı ve şantajla alınan tüketicilerin hesaplarından para çekiliyor. Oysa 5684 sayılı Sigortacıılk Kanunu, sadece yetkili kişi ve kurumların sigortalama yapabileceğine hükmediyor. Tüketiciler, bu sahtekar danışmanlık şirketlerine ödeme yapmamaları durumunda sıkıntı yaşamazlar. Aslında yasalar da boşluk yok ama insanlar kişisel bilgilerinin elden ele dolaşması sebebiyle bu tacizlerle muhatap oluyor. Tüketiciler, telefonla uzaktan yapılan satışlara rağbet etmeyerek, sigortacı olduklarını beyan edenlerden yetki belgelerini istemeli ve asla kredi kartı bilgilerini paylaşmamalıdır."

Ağaoğlu, sigorta poliçesi satan sigorta aracısının belli şartları taşıması gerektiğini dile getirerek, "Aracının Hazine Müsteşarlığından uygunluk belgesinin olması ve ruhsatlı bir sigorta şirketi ya da brokerinin olması gerekmektedir. Bu şartları taşımayan aracı firmalara itibar edilmemeli. Şüpheli durumlarda bu durum Sigortalar Genel Müdürlüğü veya Sigorta Şirketleri Birliğine bildirilmelidir" ifadesini kullandı.

Derneklerine bu konuda gelen şikayetlerde büyük artış yaşandığını belirten Ağaoğlu, "TÜDER'e bu konuda gelen şikayletler geçen yıla göre yüzde 500 oranında arttı" dedi.

-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu

Bu konudaki şikayetlerin ve iddiaların artması üzerine TÜDER Sigorta Komisyonunun bir yazıyla konunun takip edilmesi için SGM ve Emniyet Genel Müdürlüğüne talepte bulunduğunu ifade eden Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Derneğin başvurusuna ilişkin SGM'den gelen cevapta, 'araştırmalarının şikayetleri doğruladığı, bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu' belirtilmiştir. Bu tür hukuksuz kazanç peşinde olan sigorta sahtekarlarının TÜDER olarak her zaman peşlerinde olacağız. Mağdur tüketicilerden tahsil edilmiş bedellerin iadesi yanında sahtekar ve şantajcıların hak etttikleri cezaya çaptırılmaları için her türlü gayreti sarf edeceğiz."

Ağaoğlu, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği'nin de derneklerinin söz konusu yazısı üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu kaydeti.

Kaynak: AA