Alageyikler Yeni Yuvalarında

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ODTÜ Biyoloji Bölümü tarafından ortaklaşa yürütülen, Alageyiklerin uygun yeni alanlara taşınması projesi kapsamında, Muğla’nın Köyceğiz ve Marmaris İlçelerini de içinde bulunduğu Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme sahasına 5 adet alageyik daha bırakıldı.

Alageyikler Yeni Yuvalarında
Alageyik, nesli tehlike altında olan türlerden biri. Türkiye’de tek doğal popülasyon olan Antalya Düzlerçamı bölgesinden yakalanan 2’si dişi,5 Alageyik Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisindeki Günlük Alanı bölgesine yerleştirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar IV. Bölge Müdürlüğü sınırlarında alageyik yerleştirme ve izleme çalışmalarına, ilk olarak 2011 yılında Aydın İlinde Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkına 20 adet alageyik yerleştirilerek başlanmıştı. Proje kapsamında diğer bir uygun yaşam alanı olan Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme sahasına geçtiğimiz 9 Mayıs tarihinde 2 adet alageyik yerleştirilmişti. Mayıs ayında yerleştirilen Alageyiklerle birlikte bölgede geyik sayısı 5 erkek,2 dişi olmak üzere 7’ye çıktı. Aksaz bölgesini de içine alan Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası 31.483 hektar büyüklüğünde olup başta yaban keçisi, Karakulak olmak üzere son derece zengin bir fanuaya ev sahipliği yapıyor. Yerleştirilen yeni alageyiklerle biyolojik çeşitliliği daha da zenginleştirilmesi planlanıyor.Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamada, “Köyceğiz bölgesine yaklaşık 20 adet alageyiğin yerleştirilmesi planlanmaktadır” denildi. Yaban hayata bırakılan alageyikler GPS vericili tasmalarla uydu üzerinden fotokapanlar aracılığı ile takip edilecek.
Kaynak: İHA