Volkan Diyaroğlu’ndan Yeni Sergi

Sanat çalışmalarını 11 yıldır İspanya’nın Valensiya kentinde sürdüren ve yapıtları yurtdışında önemli müze ve galerilerde sergilenen Volkan Diyaroğlu, 16. kişisel sergisini İstanbul’da açtı.

Volkan Diyaroğlu’ndan Yeni Sergi
“Parmakkesicilik-Cutfingerism” başlıklı sergi, “Günümüz batı ve doğu medeniyetlerini” sorguluyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü ve Valensiya Politeknik Üniversitesi San Carlos Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitim gördükten sonra çalışmalarını İspanya’da sürdürmeye karar veren ressam Volkan Diyaroğlu, İstanbul’da yeni bir sergiye imza attı. Beyoğlu Karşı Sanat Çalışmaları’nda açılan ve küratörlüğünü Altan Marçelli’nin üstlendiği sergide; yağlıboya resimler, kağıt çalışmalar, video ve dijital işler sanatçının kendine özgü yorumuyla sanatseverlere sunuluyor. Toplam 700 metrekarelik bir alanda gerçekleştirilen Parmakkesicilik-Cutfingerism” isimli sergide 26’sı tuval, 28’i ise kağıt üzerine çalışılmış işler sergileniyor. Diyaroğlu’nun, bugüne kadar Türkiye’de açtığı en kapsamlı sergisinde, ilk kez dijital baskılarına da yer veriliyor.

ESERLERİ DÜNYAYI DOLAŞIYOR
Dünyada gelecek vaat eden çağdaş sanatçılardan biri olarak gösterilen Diyaroğlu’nun çalışmaları; Elgiz Çağdaş Sanatlar Müzesi, Saatchi Gallery (Londra-Dubai), Principe Felipe Museum (İspanya), George Enescu National Museum (Romanya), Kanazawa Modern Art Museum (Japonya), İle De France (Fransa) ve Valencia Modern Art Museum’un (İspanya) da aralarında bulunduğu dünyanın saygın müze ve galerilerinde sergilenmekte. 2008 yılında İspanya’nın en önemli sanat yarışması olan Bancaja Pintura, Escultura Arte Digital’de birincilik ödülünü kazanan Diyaroğlu’nun çalışmaları, Fransa, İspanya, İtalya, Almanya, Japonya, İngiltere, Portekiz, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye başta olmak üzere çok sayıda saygın müze ve koleksiyonlarda yer almakta. Coca Cola Foundation, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Papko, sözü edilen koleksiyonlardan bazıları.

PAPUA YENİ GİNE GELENEĞİ ETKİLEDİ
“Parmakkesicilik-Cutfingerism” isimli sergisinde, “Günümüz batı ve doğu medeniyetlerini” sorguladığını belirten 31 yaşındaki Diyaroğlu, sergisine verdiği ismi ise şöyle açıkladı:
”Papua Yeni Gine’de bir yerli kabile mensubu kadınlar, bir yakınları hayatını kaybettiğinde kendi ellerinden bir parmağı kesiyorlar. Öyle kadınlar var ki, neredeyse ellerinde parmak kalmamış. Bu gelenekten yola çıkarak günümüz batı ve doğu medeniyetlerini sorgulamaktayım.”

KIYAMET KEBABI
Diyaroğlu’nun, Kasım ayında Valensiya Modern Sanat Müzesi IVAM’da sergileyeceği “Kıyamet Kebabı” adlı video filmi de İstanbul sergisinde sanatseverlerle buluştu. Farklı bir çalışma olarak dikkat çeken yapıt, bir döner tezgahına yerleştirilmiş plastik dünyanın sıcak nedeniyle ağır ağır tükenmesini, deforme olmasını ve sonrasında düşmesini gösteriyor. Diyaroğlu bu çalışmasında da, “Günümüz sanat ve siyaset gerilimlerine vurgu yapmak” istediğini belirtti.

Beyoğlu Gazeteci Erol Dernek Sokak’ta Karşı Sanat Çalışmaları’nda yer alan sergi 11 Ekim tarihine kadar sanatseverler tarafından gezilebilecek.
Kaynak: İHA