Eskişehir'de Tramvayın Çarptığı Çocuğun Ölmesi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 9 yaşındaki Salih Şirin'in tramvay altında kalarak hayatını kaybettiği kazanın meydana geldiği yolun iki tarafının koruma altında olduğunu belirterek, "Küçük yavrumuzun vefat etmesinden dolayı çok üzüldüm. Anne babaların, çocuklarını, öğretmenlerini uyarmaları lazım. Dün provokatörler çıkmış, 'Büyükerşen nerede?' diye biraz bağırmış. Sanki Büyükerşen yaptı kazayı" dedi.

Büyükerşen, Alanönü Mahallesi Cumhuriyet Bulvarı'nda dün tramvay altında kalan çocuğun hayatını yitirdiği kazayı hatırlatan bir gazetecinin, "Tramvay güzergahlarındaki tedbirleri artırmayı planlıyor musunuz?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Nasıl arttıracaksınız? Yolun iki tarafı koruma altına alınmış, üzerinde 'tramvay yolundan geçmek yasaktır' diye tabelalar var. Demir korkulukların yanı sıra 'geçilmesin' diye boydan boya çalı döşenmiş ama çocuklar oradaki bir internet kafeye girip çıkarken, oradaki ne yazıları okuyorlar, ne dinliyorlar. Çalıların bir kısmını da galiba oradakiler sökmüşler ama sökseler bile demir korkuluk var. Demir korkuluğu atlıyorlar. Kaza her tarafta oluyor. Kurallara, uyarılara uymayanlar, yalnız çocuklar değil. Büyükler bile öyle kazalara maruz kalıyorlar. Bütün dünyada trafik kazaları olduğu gibi tramvay kazaları da oluyor. Tramvay bir tarafa kaçamaz, yol değiştiremez, üstelik ağır bir vasıtadır, hemen arabalar gibi duramaz."

-"Vatmanın yapacağı bir şey yok"

Bu tür kazalarda vatmanın yapacağı bir şey olmadığını vurgulayan Büyükerşen, şöyle devam etti:

"Vatman, uzakta olsa korna çalardı, tramvayın yanından fırlamış. Tramvayda hiçbir zaman cep telefonuyla konuşmazlar, telsizleri var. Cep telefonuyla konuşulduğunu zannetmiyorum, Kaldı ki, vatmanın yapacağı bir şey de yok, kaçamaz bir tarafa, yol değiştiremez. Küçük yavrumuzun vefat etmesinden dolayı çok üzüldüm. Anne, babaların, çocuklarını, öğretmenlerini uyarmaları lazım. Bariyerlerin üzerinde kocaman yazılar var. İki taraf da demir, koruma altına alınmış yol. Onun dışında korumasız diğer taşıtlarla beraber trafiğin bir arada çalıştığı yerler de var. Oralarda da olmuyor. Büyük bir şansızlık tabii. Aileye başsağlığı diliyorum. Herkesin başına gelebilecek bir kaza ama görüyorsunuz yalnız tramvay kazası değil. En az kaza, raylı sistemlerde oluyor. Lastik tekerlekli araçların kazalarında her gün yüzlerce insanımızı kaybediyoruz. Bunun nedeni kurallara riayet etmemek. İnşallah, bundan sonra böyle kazalar olmaz diye temenni ediyoruz."

Büyükerşen, bu konuda çocukların öğretmenleri tarafından da ikaz edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "İşte ecele bazen böyle engel olunamıyor, böyle üzücü sonuçlar bırakıyor. Dün provokatörler çıkmış, 'Büyükerşen nerede?' diye biraz bağırmış. Sanki Büyükerşen yaptı kazayı. Yani bu provokatörleri de özellikle muhalefet partisi olduğumuz için bazı partizanların yaptığını da çok iyi biliyorum" ifadelerini kulandı.

Kaynak: AA