Binlerce Yıllık Miras Türk Halısında Yok Olma Tehlikesi

Yurt içi ve yurt dışındaki pek çok tasarım etkinliklerine katılıp ödüller alan ve 28 senedir nakış nakış işlediği binlerce yıllık uygarlığın mirası Türk halısını Bodrum'da yaşatan Sayın Burku, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Burku, 1988 yılından bu yana, Türkiye'nin birçok bölgesinde bulunan atölyelerinde ürettiği Türk halısını, Bodrum'daki "Sayın Burku" adlı merkezinde ilçeye gelen yerli ve yabancılara sunuyor.

AA muhabirine çalışmaları hakkında bilgi veren Burku, başkanlık sarayları, bakanlık konutları, toplantı salonları, konaklar, emirlik sarayları, müze, kilise gibi yerler için siparişler aldığını söyledi.

Geleneksel Türk el sanatlarının özellikle Türk halı ve kilimlerinin sadece Anadolu'nun değil, Türklerin yaşadığı coğrafyalardaki binlerce yıllık uygarlıkların miraslarının birer mozaiği olduğuna işaret eden Burku, "Halı ve kilimler Türk insanına kendisini ifade etme şansını binlerce yıl önce verdi. Türk halısını geçmişi geleceğimize bağlayan bir köprü olarak görüyorum. Motiflerde binlerce yıllık desenler hatta çok iddialı söyleyebilirim ki soyumuzun, kökenimizin, hareketini görebiliriz. Nereden geldiğimizi, kimlerle akraba olduğumuzu görebiliriz" dedi.

İnsanların yavaş yavaş teknolojiyle beraber tembelleştiğini savunan Burku, modellerin şimdiye kadar nesilden nesle aktarıldığını kaydetti.

Binlerce yıllık geçmişi olan eserlerin günden güne kaybolmaya yüz tuttuğuna dikkati çeken Burku, "Bu eserler kaybolmaya yüz tutuyor. Benim atölyelerim var, daha önceden dokuyucu sayımız atölyelerde 100'e yakınken şimdi 15 kişi. Bu bizi ekonomik açıdan da etkiliyor. Aynı zamanda da halı ve kilim kültürümüzün tehlikede olduğunu da gösteriyor" diye konuştu.

Burku, halı ve kilimdeki motiflerde insanların kendini gördüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Halı, kilim Türk'ün kendi kültürüdür. Kilimin yabancı bir ismi yoktur. Kilim Türkçe bir kelimedir ve bizim kültürümüzdür. Hatta en eski halının Türk halısı olduğunu uzmanlar bulmuşlardır. Motifler bizim hem geçmişimiz hemde geleceğimiz. Hele şu kültür erozyonunda sahip çıkılması gereken en önemli şeyin dilimizle beraber halılarımız ve kilimlerimiz olduğunu düşünüyorum."

-Saraylara, devlet adamlarına çok sayıda eser verdi

28 yıldır yaptığı çalışmalar neticesinde, birçok devlet adamına, saraylara ve iş adamlarına birbirinden değişik halılar verdiğini ve bunların hepsini fotoğraflarla belgelediğini anlatan Burku, "Birçok devlet adamına, iş adamına siparişler yaptım. Niğde'de ve başka illerde atölyemiz var. Yününü, modelini biz veriyoruz özel siparişler alıyoruz. Hatta ben Niğde'de dünyanın en büyük üç halısını tek parça olarak yaptım. Bu yapılan halılar saraylara dünyayı yöneten büyüklere, sanatçılara ve iş adamlarına verildi.

Biz bu anlamda Türk kültürüne hizmet etmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Halıya merakı olan kesimin genelde eğitim seviyesi yüksek kişiler olduğunu dile getiren Burku, en iyi müşterilerinin Türkler olduğunu bildirdi.

Burku, "Önceden yatırım aracı olarak kullanılır olmasına rağmen şu dönemde ekonomik sebebiyle daha elit ve eğitimli aileler, kültürel insanlar sanatla iç içe olan insanlar daha çok halıyı tercih ediyor" dedi.

Halıların fiyatlardan da bahseden Burku, en küçük halının 150 liradan başlayıp 15 bin liraya kadar çıkltığını kaydetti.

Kaynak: AA