Akkuyu'daki 'Çed Raporu' Tartışmaları

İçel Büyükşehir Belediyesi Çevre Komisyonu Başkanı ve Kent Konseyi Genel Sekreteri Nuri Özdemir, Akkuyu’da kurulması düşünülen nükleer santralle ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ileri sürdü.

Gülnar'ın Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin son aşaması olan 'ÇED Raporu' konusunda Bakanlığın yaptığı açıklamanın yanlış olduğunu savunan Özdemir, “Akkuyu’da yapılması düşünülen nükleer santralin, geleceğimizi ne kadar tehdit edeceğini, ne gibi zararlar doğuracağını hükümet yetkililerine haykırmamıza rağmen, ne yazık ki hükümet bu çağrılarımız karşısında duyarsız kalmıştır. Son olarak Çevre Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre bu konuyla ilgili ÇED toplantılarının yapıldığı ve ÇED raporunun alındığı bilgisi verilmiştir" dedi.

'ÇED' raporlarının, 12 bakanlığın olur yazıları olmadan, o bölgede yaşayan insanlarla toplantı yapılmadan nihai raporun alınamayacağını ifade eden Özdemir, "O bölgede toplantı yapılmak istendi, ancak toplantı amacına ulaşamadı. Bölge halkı orada ÇED toplantı yapılmasını engelledi. Bunun üzerine ileri bir tarihte toplantı yapılacağına dair tutanak tutuldu ve toplantının belirlenecek tarihte yapılması ile ilgili karar alındı" diye konuştu.

Kendilerinin orada yeni bir toplantı yapılmasını beklerken, Bakanlığın toplantıyı yapılmış gibi gösterdiğini öne süren Özdemir, şöyle devam etti; "ÇED toplantısı ile ilgili nihai kararını açıklayan Bakanlık, maalesef kamuoyunu yanıltmıştır. Çünkü ÇED toplantısı yapılmadı, vatandaşların, başta Kent Konseyi olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının ve ilgili kurumların görüşleri alınmadı. Tüm bunlara rağmen hükümetin ısrarla ve inatla Akkuyu’ya nükleer santral yamak istemesinin nedenini anlayabilmiş değiliz. Dünyada nükleer santrallerin yaşattığı facialar ortada iken, hükümetin bu yanlıştan biran önce dönmesini beklemekteyiz."
Kaynak: İHA