Vakıflara Ait Yerlerde Yenileme Çalışmaları Başlatılıyor

Adıyaman’ın Kahta İlçesindeki Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait yerlerde onarım ve yenileme çalışmaları yapılacak.

Vakıflara Ait Yerlerde Yenileme Çalışmaları Başlatılıyor
AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ile birlikte Adıyaman’ın Kahta İlçesine gelen Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz, önce Kahta Kaymakamı Metin Esen’le görüştükten sonra Ebu Sadık Türbesinde incelemelerde bulundu. Türbe hakkında Tüysüz’e bilgi veren Metiner, en kısa zamanda çalışma başlatılması gerektiğini ifade etti.

Vatandaşların sürekli kullandığı bir yer olması itibariyle çevre düzenlemesine ve mescidinin yenilenmesine gereksinim duyulduğunu söyleyen Metiner, şöyle konuştu: “Tarihi bilinmese de vatandaşlarımız tarafından önemsenen bir türbe olduğu için biz de Ebu Sadık’ı önemsiyoruz. Burada yatan şahsın Hz. Safvan Bin Muattal ile birlikte buraya geldiği ve şehit düştüğü tahmin ediliyor. Bu bilgiler sağlam bilgiler değil ama burada yatan şahsın şehit mertebesinde olduğu biliniyor. Adıyaman’da Hz. Safvan Bin Muattal ile birlikte bilinen iki önemli şehitten biridir. Detaylı araştırıldığında çok önemli sonuçlar elde edileceğini düşünüyoruz ama ilk önce buranın tamamen yenilenmesi gerekiyor. Türbe, mescit, tuvaletler, çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma yapılmalıdır. Kaymakamımız da bizzat ilgileniyor.”
Kemaliye Ulu Camii’nin yıkılıp yeniden yapılması ile ilgili de bilgi veren Metiner, şunları söyledi: “Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz Bey, Ulu Cami için de bir proje hazırladı. Önümüzdeki günlerde bu proje hayata geçirilecek. O da Kahta için çok önemli bir projedir.”
Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz ise Ebu Sadık için bir ön araştırma yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu araştırma sonucunda güzel bir çalışma yapacağız. Ön araştırması tamamlandıktan sonra bir diğer aşamaya geçeceğiz. Ulu Cami için de mimari projemizi yaptık. Camiyi minaresi hariç tamamen yıkacağız. Tamamı 400 metrekare alan üstünde olmak üzere 120 metrekare mahfil alanı olacak. Bayan ve erkekler için ibadet yeri ve tuvaletler yapılacak. Asma katı olacak. Engelli vatandaşlarımız için de gerekli düzenlemeleri yaptık. Üç ayda çalışmalarımızı başlatıp bir buçuk yılda bitireceğiz.”
Kaynak: İHA