Ballıca Mağarası Keşfedilmeyi Bekliyor

TOKAT - CEMAL COŞKUN - Tokat'ın Pazar ilçesinde bulunan ve ismini ışık tutulduğunda bala benzeyen sarkıt ve dikitlerden alan Ballıca Mağarası, henüz keşfedilmemiş bölümleriyle gizemini koruyor.

Tokat il merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Pazar ilçesine bağlı Ballıca köyünde yer alan mağara, bin 85 rakımda bulunuyor. Pazar ilçesinden 8 kilometrelik yolla ulaşılan Ballıca, ziyaretçilerine farklı bir atmosfer sunuyor.

İsmini ışık tutulduğunda bala benzeyen sarkıt ve dikitlerden alan Ballıca Mağarası, ender rastlanan soğan sarkıtları ve mağara içi oluşumlarıyla ilgi çekiyor. Kristalleşmiş kireç taşlarından oluşan mağarada ziyarete açılan 8 salon gezilebiliyor.

Gezilebilen kısmı 680 metre uzunluğunda ve 95 metre yüksekliğinde olan Ballıca, dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biri olarak gösteriliyor. Dünyada tespit edilen tüm mağara oluşumlarının yer aldığı Ballıca, henüz keşfedilmemiş bölümleriyle gizemini koruyor.

Ortalama sıcaklığı 18 derece ve nem oranı yüzde 54 olan mağaranın bol oksijenli havasının nefes almayı kolaylaştırdığı belirtiliyor.

Yürüme yollarının ve ışıklandırma çalışmalarının 1995 yılında yapılmasının ardından ziyarete açılan mağara, Tokat turizmi açısından büyük önem taşıyor.

-Yılda 500 bin ziyaretçi hedefleniyor

Ballıca Mağarası'nda görev yapan alan kılavuzu Emre Ülkü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağaranın 1800'lerden itibaren vatandaşlarca gezildiğini, hatta 400-500 yıl önce sığınma amaçlı kullanıldığının tahmin edildiğini söyledi.

Yapılan çalışmaların ardından ziyarete açılan mağarayı yıllık ortalama 80 bin kişinin gezdiğini belirten Ülkü, "Antalya'daki Dim Mağarası uzunluğu bakımından bu mağaranın yarısı kadar ancak 1,5 milyon ziyaretçiden bahsediliyor. Bizim amacımız da 1,5 milyon olmasa da 500 bini yakalamak" diye konuştu.

Ülkü, mağaranın sarkıt ve dikitleriyle farklı bir güzellik sunduğunu ifade ederek, "Tüm doğa severleri bu eşsiz güzelliği görmeye bekliyoruz" dedi.

Kaynak: AA