Altıntepe Kalesi'nin Arka Girişi Gün Yüzüne Çıkarıldı

ERZİNCAN - YAKUP BAKAR - Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde Urartular döneminden kalan Altıntepe Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında, esere arka taraftan girişi sağlayan basamaklar gün yüzüne çıkarıldı.

Üzümlü'ye 10 kilometre uzaklıktaki Altıntepe Kalesi'nde ağustos ayında başlayan 11. dönem kazı çalışmaları tamamlandı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu'nun başkanlığında yürütülen çalışmalarda, kalenin batı sur duvarında basamaklı geçit bulundu. Bu geçidin, kalenin arka girişi olduğu belirtildi.

Prof. Dr. Karaosmanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu kapının, barış zamanlarında aşağıdaki su kaynaklarından kaleye su temin etmek için açıldığını düşünüyoruz. Savaş zamanlarında en korunmasız yer kapılar olduğu için bu kapı da oldukça dar yapılmış. Bu da kapının sadece barış zamanlarında kullanıldığını göstermektedir. Urartu döneminde henüz bir bileşik kaplar sistemi bulunmadığı için boru sistemiyle buraya suyun çıkması tam kesin olarak bilinmemektedir ancak taşımayla iç kaleye suyun getirildiğini biliyoruz ve bu kapının da kolaylık sağlamak için açıldığını düşünüyoruz" diye konuştu.

Karaosmanoğlu, ortaya çıkarılan kısımla ilgili şu bilgileri verdi:

"Batı sur duvarına açılmış bir kapı. Kapının üzerine örülmüş duvar daha geç dönemde, Bizans döneminde yapıldığı için biz bu kapının Urartu döneminde açıldığını ve basamak basamak indiğini çok iyi bir şekilde görüyoruz. Bir kısmının taş döşeli, bir bölümünün basamaklı ve bir kısmının da sertleştirilmiş kerpiç toprağıyla düzleştirilmiş olduğunu görüyoruz. Tabi burada dış sur da var. Dış surda nasıl bir durumu var onu bilemiyoruz ama çalışmalarımız devam ediyor. Bunu da açıklığa kavuşturmayı düşünüyoruz. Ayrıca burada iki sura destek arasında küçük bir kapı yapılmış olduğu çok açık bir şekilde izlenebilmektedir."

-Altıntepe Kalesi

Kaynaklara göre, Urartular döneminden kalan Altıntepe Kalesi, Erzincan il merkezinin kuzeydoğusunda yaklaşık 60 metre yükseklikteki tepe üzerinde bulunuyor. Doğu Roma İmparatorluğunun önemli bir merkezi konumundaki tepenin doğu yüzündeki burun üzerinde üç nefli, zemini mozaik kaplı bir kilise mevcut.

Sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı, mezarları ve gelişmiş kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu bölgesinde örnek bir yapıya sahip Altıntepe'de, 2003 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerince kazı çalışması yürütülüyor.

Kaynak: AA