KCK Davaları ve Tutuklu Avukatların Durumu

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu ile Berlin Barosu, KCK davaları ile tutuklu olan avukatların durumunu tartışmak için basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır Barosu adli yardım binasında düzenlenen toplantıda konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, "KCK davaları bağlamında adil yargılama, ifade özgürlüğü, insan hakları savunuculuğu hakkı gibi temel özgürlükler ihlal edilmektedir" dedi.

Hükümetin kapsamlı olarak bir yargı paketinin hazırlığı içerisinde olduğu bir dönemde KCK davaları ve tutuklu avukatlar davası görülmeye başlanacağını kaydeden Elçi,"KCK davaları bağlamında adil yargılama, ifade özgürlüğü, insan hakları savunuculuğu hakkı gibi temel özgürlükler ihlal edilmektedir. Bu ülkede avukatların bile makul bir süre için yargılanma ve serbest bırakılma gibi hakları ihlal edilmektedir. Anayasının güvencesi altında olan ve taraf olunan İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'nin koruması altında olan adil yargılanma, ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakları bu davalar ile ihlal edilmektedir. Bu dönemde ağır bir insan hakları ihlallerine dönüşen uzun tutuklanma durumuna ilişkin olarak hazırlanacak yargı paketinin bu sorunlara çözüm olmasını umuyoruz. Hazırlanacak yeni paketin özellikle kişinin özgürlük hakkı ve adil yargılanması hakkına kesin bir çözüm getirmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Berlin Barosu Başkanvekili Bernd Hausler ise tutuklu bulunan avukatlarını sıkıntılarını anlatarak, "Türkiye'de yapılan operasyonda avukatlar gözaltına alındığında Berlin'de Türkiye Büyükelçiliği'ne yürüyerek protesto ettik. Berlin Barosu olarak ülkelerinde görev yapan avukatlarda birçok sorunla karşılaşıyor. Türkiye'de görevli meslektaşlarımızın sorunlarını yerinde görmek için burada bulunuyoruz. Sadece sorun yaşadığımız davalar avukatların davaları değil başka davalarda da avukat olarak sıkıntı yaşıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA