Tarım Bakanı Eker, 17. Uluslararası Tarım Fuarı'nın Açılışını Yaptı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "2007 yılında başlattığımız projeyle, çiftçinin kullandığı 30 çeşit makineye yüzde 50 hibe destek veriyoruz" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen '17. Uluslararası Tarım Fuarı'nın açılışına katıldı.

Açılışa Bakan Eker'in yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir katıldı.

Açılışta konuşan Eker, tohumculukla ilgili çok önemli adımlar atıldığını belirterek, "Türkiye, dünyanın en önemli ve büyük tohum gen bankalarından birini Ankara'da kurdu" dedi.

Sertifikalı tohumun verimliliğin en önemli unsurlarından birisi olduğuna dikkati çeken Eker, mekanizasyonun da önemli olduğuna işaret etti. Eker, "Bakanlık olarak 2007 yılında bir proje başlattık. Çiftçinin kullandığı 30 çeşit makineye yüzde 50 hibe destek veriyoruz. Bitkisel üretim, hayvancılık, yetiştiricilik yapan çiftçinin kullandığı makineler var. Süt sağma makinesinden tutun meyvecilikle, yem, sebzeyle ilgili kullanılan makinelere yüzde 50 hibe destek veriyoruz" diye konuştu.

2007'den itibaren verilen paranın 720 milyon TL olduğunu söyleyen Eker, verilen hibe destekleri hakkında bilgi verdi.

ET FİYATLARI
Eker, açılışını yaptığı fuarı gezdikten sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, 'et fiyatlarına zam gelecek mi' sorusuna Eker, "Ortalıkta gerçekte önemli bir zam yok. Bunu birileri 'zam var' diyerek, 'ithalat yapılmasını istediği' için söylüyor. Birkaç kişi Türkiye'de ithalat yapılmasını istiyor. Biz de dedik ki 'Türkiye'de yeteri kadar et ve hayvan var '.Şu anda ihtiyacın iki katı hayvan var. Dolayısıyla Et ve Süt Kurumu da 'eğer benim ete ihtiyacım var' denilirse 'biz elimizdeki etlerden kendilerine veririz' dedi.

Bin ton et Et ve Süt Kurumu tarafından satışa sunuldu. Fiyatı da 15.65" dedi.

Erkunt Traktör'ün yeni modeli Kısmet 58-E'yi alan ilk çiftçi, Özlem Ökmen Filiz isimli vatandaş oldu. Filiz, "Sayın Başbakanımızdan bir traktör istedim, çok ihtiyacım var' dedim. Alacak gücüm de yoktu, Sayın Bakanımız sayesinde oldu. Traktörü aldım, kendilerine çok teşekkür ederim. Benim başarım diğer kadın çiftçilere örnek olsun" diye konuştu.

Kaynak: İHA