İtalya'daki Costa Concordia Kazası

ROMA - İtalya'nın Toskana bölgesine bağlı Giglio Adası açıklarında 13 Ocak 2012'de kayalıklara çarparak, kaza yapan ve halen adanın birkaç metre açığında yatık halde bulunan Costa Concordia kruvaziyerinin enkaz kaldırma çalışmalarına 16 Eylül'de başlanacağı açıklandı.

İtalya Sivil Savunma Genel Müdürü Franco Gabrielli, ilgililerle bir basın toplantısı düzenleyerek, "Parbuckling projesi" adı verilen dev yolcu gemisinin kurtarma planına ilişkin detayları kamuoyuyla paylaştı.

Tarihte ilk defa, bu kurtarma biçiminin bu denli büyük bir gemi için deneneceğinden söz eden Gabrielli, "Bu durum için uygulanabilecek tek proje. Hiç kimse planın kritikliğini inkar etmiyor. Şu ana kadar planın yüzde 76'lık bölümü gerçekleştirilmiştir. Oluşabilecek herhangi bir ters durum için B planları o zaman geldiğinde değerlendirilip uygulamaya konacak" diye konuştu.

Adaya yaslanmış bir şekilde duran dev geminin enkazının dikleştirilmesi için çalışmaların 16 Eylül Pazartesi sabahı yerel saatle 06.00'da başlayacağını duyuran Franco Gabrielli, bu operasyonu şimdi yapmaları gerektiğini, bahara kalmaları durumunda geminin bu şekilde daha ne kadar duracağını bilmenin riskli olduğunu belirtti.

-600 milyon avroluk operasyon

Gabrielli, Costa Concordia'nın enkazını kaldırma operasyonun toplam maliyetinin 600 milyon avroyu bulacağını bildirdi. Genel müdür, bu ücretin geminin sahibi Costa Crociere şirketi ve sigorta şirketleri tarafından karşılanacağını, İtalya için bir maliyeti olmadığını aktardı.

-Kayıp 2 kişi için arama-kurtarma çalışması

Gabrielli, enkaz kaldırma operasyonu sırasında önceliklerinden birinin de gemide hayatını kaybeden 32 kişiden cesetleri halen bulunamayan 2 kişinin bulunması olduğunu söyledi.

Gabrielli, kazanın ardından yapılan arama-kurtarma çalışmalarında bulunamayan yolculardan Maria Grazia Trecarichi ve mürettebattan Russel Rebelli'nin cesetlerini bulma işlemine, gemi dik konuma getirilip, uygun güvenlik koşulları sağlandıktan sonra başlanacağını ifade etti.

-En riskli kısım

Enkaz kaldırma operasyona dair bütün çalışmaların en riskli detaylar düşünülerek yapıldığını belirten Gabrielli, operasyon sırasında en riskli kısmının gemiyi dikleştirmekte kullanılacak çelik halatlarının kopması ya da gemiyi taşıyamaması durumunda yaşanabileceğini kaydetti.

-Tarihte ilk kez denenecek bir kurtarma operasyonu

Gabrielli'nin ardından söz alan geminin sahibi Costa Crociere şirketi teknik operasyonlar birimi mühendislerinden Franco Porcellachia, "Bu olağanüstü bir operasyon. Çünkü daha önce hiç bu büyüklükte bir gemiye parbuckling operasyonu yapılmadı" ifadelerini kullandı.

Porcellachia, bu büyük operasyonda 26 ülkeden 500'ü aşkın kişinin çalışacağı bilgisini verdi.

Proje direktörlüğünden yapılan açıklamada da operasyonda yaklaşık olarak 120 dalgıç, 70 marangoz işçisi, 60 teknisyen, 60 Titan Salvage şirketi uzmanı, 50 mühendis, operasyonda görev alacak 30 ayrı römorkör ve mavnadaki 140 mürettebat ve Roma La Sapienza ile Cenova üniversitelerinden 10 kadar biyalogun görev alacağı bildirildi.

-Projenin detayları

Proje direktörlüğünün açıklamasında, 1800'lü yıllarda çift ip yöntemiyle varillerin döndürülmesi sistemi "Parbuckling" olarak adlandırıldığı belirtildi. 1943 yılında Japonların ABD'nin Pearl Harbour limanını bombalamasının ardından yan yatan USS Oklohoma muharebe gemisinin doğrultulmasında yararlanılan "parbuckling" sisteminin, ilk kez bu denli büyük bir gemi üstünde uygulanacağı belirtildi.

İtalyan-Amerikan ortaklığındaki Micoperi-Titan konsorsiyumunun 14 aylık bir çalışmayla önce tasarlanan ardından da yardımcı öğelerin hazırlanmasıyla geliştirilen plana göre, 20 aydır adanın kayalıklarına paralel şekilde yaslanmış halde duran geminin deniz tarafına bakan kısmına bir futbol sahası büyüklüğünde platform inşa edildi. Platform, denizin dibindeki granit kayanın 9 metre derinliğine sabitlenmiş 21 kazıkla destekleniyor. Bu platform, geminin herhangi bir terslik nedeniyle denize doğru sürüklenerek batmasını önlemenin yanı sıra geminin diğer tarafına 11 adet yüzdürme ünitesinin monte edilmesi sırasında dik ve yarı batık bir biçimde denizde durmasını sağlayacak.

Pazartesi günü başlayacak operasyonla dev gemi, karadan ve deniz dibindeki platformdan çelik halatların yardımıyla verilecek destekle yaklaşık 65 derece doğrultularak, yan yatık halden deniz yüzeyinde doğrultulacak.

Uzmanlar tarafından operasyonun en riskli kısmı olarak nitelendirilen bu bölümünün hava şartlarına da bağlı olarak 10 ile 12 saat sürebileceği ifade ediliyor.

Parbuckling operasyonunun tamamlanmasının ardından geminin 20 ay boyunca deniz altında kalan sancak tarafına 11 adet yüzdürme tankları monte edilecek.

Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından Costa Concordia'nın içindeki su boşaltılarak geminin su yüzeyine çıkartılması sağlanacak ardından yüzdürme üniteleri ve römorkörlerin yardımıyla anakaradaki Piombino limanına götürülmesi planlanıyor.

Costa Crociere şirketine ait 114 bin ton ağırlığındaki Costa Concordia kruvaziyeri, 4 bin 200 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru akşam saatlerinde yola çıkmış, Toskana bölgesi sahillerinde bulunan Giglio Adası açıklarındaki kayalıklara çarpmıştı. 32 kişinin yaşamını yitirdiği kazada, 2 kişi ise kayıp. Kaza sırasında gemide bulunan 10 Türk yolcu da yara almadan kurtulmuştu.

Kaynak: AA