İnteraktif Pazarlama Zirvesi

İSTANBUL - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, "İnternet erişim piyasasının gelirleri, 2012 yılında 2,7 milyar dolarken, bu rakam 2017'de 7,25 milyar dolar olacak" dedi.

TTNET, Avea ve Türk Telekom ana sponsorluğunda, "Dönüşüm ve Uyum" teması ile bu yıl sekizincisi düzenlenen "İnteraktif Pazarlama Zirvesi 201" İstanbul Swissotel The Bosphorus'da gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan BTK Başkanı Acarer, tüm dünya ve özellikle Türkiye'de, bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründe son 10 yılda çok önemli değişim ve gelişim süreci yaşandığını belirterek, artık tek bir cihazın, radyo, televizyon, müzik ve ajanda gibi her türlü işlevi görecek ekipman haline geldiğine dikkati çekti.

Acarer, "Türkiye olarak, biz çok genç bir ülkeyiz ve nüfusumuz Avrupa'ya göre daha genç. Akıllı sistemlere de artık çok ciddi meraklılık var. Her yıl Türkiye'ye ki bu bir yaradır Türkiye için, 16 milyon ithalat yoluyla ve 1,5 milyon yolcu beraberinde olmak üzere telefon getiriliyor. Bu rakam çok değişmiyor. Değişiklik, gelen telefonların akıllılık oranında oluyor. 2012 sonunda ithal edilen telefonların yüzde 46'sı akıllı iken, ağustos verilerine göre bu oran yüzde 54'e çıktı. Yani her gelen 100 telefonun yarıdan fazlası akıllı hale geldi" değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal medyanın artık yatırımcıların müşterilerine ulaşmak için öncelikle dikkate aldıkları bir iletişim ortamı haline geldiğine işaret eden Acarer, bugün dünyada toplam sosyal ağ kullanıcısının 2012 sonu itibariyle 1,4 milyar kişiye ulaştığı ve bu rakamın 2017 yılına kadar yüzde 73 artışla 2,5 milyar kişi olmasının beklendiğini ifade etti.

Türkiye'de bu rakamın 33 milyon kişi olduğunu belirten Acarer, "2012 sonunda 4,7 milyar dolara ulaşan sosyal medya reklam bütçesi, tam 5 yıl sonra 11 milyar dolara ulaşacak" dedi.

Acarer, Türkiye'de geniş bantın önemsedikleri bir alt yapı konusu olduğunu belirterek, "Buradaki sayı 21 milyondan fazla deniliyor. Diyeceksiniz ki istatistikleri siz açıklıyorsunuz, niye kesin rakam vermiyorsunuz? Çünkü burada yanlış değerlendirme var. Bu rakam aslında çok daha fazla. Şu anda 21 milyondan biraz fazla diye baktığımız rakam sürekli abone. Ancak Avrupa'da, özellikle AB ülkeleri farklı bir değerlendirme yapıyorlar. 1 aydan daha kısa süreli kotalarda dikkate alınmıyor. Onları dikkate aldığımızda Türkiye'de aslında geniş bant abone sayısı rakamların çok üzerinde. Bunun değerlendirmesini de önümüzdeki çeyrekte yapacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bilişim sektörünün geçen yıl yüzde 18 büyüdüğünü dile getiren Acarer, "Bu yılki verilere baktığımızda, bilişim sektörü yüzde 12-13 civarında büyüyecek. Ama e-ticaret her seferinde yaklaşık yüzde 40 büyüyor. Bu çok önemli. Yani, geleceği çok parlak bir alan ve şu anda 31 milyar liraya ulaşmış vaziyette" dedi.

Acarer, Türkiye'de internet erişim piyasasının gelecek 5 yıl içinde patlama yaşayacağını kaydederek, bu piyasa gelirlerinin 2012 yılında 2,7 milyar dolar olduğunu ve 2017'de bu rakamın 7,25 milyar dolar olacağını aktardı.

Türkiye'de internet reklam gelirlerinin yıllık yüzde 16,1 arttığına da işaret eden Acarer, "2017'de bu rakam 1,3 milyar dolara çıkacak" dedi.

Acarer, Türkiye'de rekabetin inovasyon ve farklı olabilmekle mümkün olacağını vurgulayarak, "Bunun için de interaktif pazarlama açısından konunun mutlaka detaylı olarak değerlendirip farklılık meydana getiren ürünlerin ortaya konulmasını çok önemsiyorum" ifadesini kullandı.

-"Türkiye dijital dönüşümü yakından takip ediyor"

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz da, İnteraktif Pazarlama Zirvesi'nin pazarlama ve iletişim profesyonelleri için çok önemli bir değer yarattığına inandıklarını dile getirerek, bu yılki temanın da kendileri açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.

Yılmaz, Türk Telekom olarak Türkiye'nin dijital alt yapısını kurduklarını belirterek, bu alt yapı üzerinden hayatın her alanında yaşamı kolaylaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Eğitim, sağlık, eğlence gibi pek çok alanda hayata değer katan teknolojilerin geliştirilmesine öncülük ettiklerini söyleyen Yılmaz, teknolojinin hızlı dönüşümüyle, hayatın her aşamasında çok önemli değişimler yaşadıklarını aktardı.

Yılmaz, dijital yaşam tarzının giderek daha fazla benimsendiğini dile getirerek, "Günümüzde dünyadaki toplam 750 milyon hanenin yüzde 41'i internete bağlı durumda. Avrupa kıtası yüzde 75 oranında interneti en çok kullanan bölge olurken, bunu yüzde 61 ile Amerika izliyor. Rakamlar, erkeklerin kadınlara göre çok daha fazla internet kullandığını gösteriyor. Gelecekte, kadınlar lehine bir dönüşüm olması bekleniyor. İnternete bağlanma oranlarında çok önemli mesafeler alındı" şeklinde konuştu.

Türk Telekom olarak kendilerini bu zengin dünyanın merkezinde konumlandırdıklarını aktaran Yılmaz, güçlü altyapı, yeni ürün ve servisleriyle, Türkiye'nin bu değişime kolaylıkla uyum sağlaması için katkı verdiklerine işaret etti.

Yılmaz, son 7 yılda konsolide olarak 13 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirterek, "Türkiye dijital dönüşümü yakından takip ediyor. Bu değişimin getirdiği fırsatlara da uyum sağlıyor. İnternet ve dijital dönüşüm hayatımızın içine girdikçe, kullanıcıların beklentileri ve ek talepleri de hızla artıyor. Bu artış trendi de kesinlikle devam edecek. Her alanda dijitalleşen yaşam bizi bekliyor. Türk Telekom olarak biz bu vizyonla çalışıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da yenilikçi servis ve ürünlerimizle, güçlü finansal gücümüzü alt yapı yatırımlarına ve bunu destekleyecek üst yapı yatırımlarına yönelterek, Türkiye'yi sizlerle beraber daha güzel günlere taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

-"Dünya, her geçen yıl internetin etkisiyle daha da 'akıllı' ve dijital hale geliyor"

TTNET Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mert Başar ise, etkinlikte yaptığı konuşmada, cihazlardan spora, sağlıktan eğitime, eğlenceden müziğe her şeyin "akıllı" olduğu ve dijitalleştiği bir dönem yaşanıldığını vurgulayarak, pazarlamanın da bu gelişmelerden etkilenerek kabuk değiştirdiğini söyledi.

Başar, dijital dönüşümle her şeyin 'akıllı' olduğunu belirterek, "Artık, saatler, telefonlar, fırınlar, buzdolapları yani kısaca her şey 'akıllı' ve dijital. Dünya her geçen yıl internetin etkisiyle daha da 'akıllı' ve dijital hale geliyor. Biz TTNET olarak bu dönüşüme Türkiye'de öncülük yapıyoruz. Hızlı internet erişim teknolojilerinin ötesine geçerek hayata değer katacak dijital çözümler sunuyoruz" değerlendirmelerini yaptı.

Kaynak: AA